Pesten tijdens het werk: waarom?

Door Tom Spitters op 27 juli 2010  

Het is niet helemaal helder waarom mensen pesten tijdens het werk. Er bestaan allerlei verklaringen voor, die elk een kern van waarheid kunnen hebben:

• Pesten uit verveling
• Pesten uit frustratie
• Pesten als vorm van machtsvertoon
• Pesten omdat een collega 'te hard werkt'
• Pesten omdat een collega zich niet wil aanpassen

Nadelen voor het bedrijf
Pesten tijdens het werk is niet alleen nadelig voor de sfeer, maar kan voor een bedrijf ook ernstige financiële gevolgen hebben. Het ziekteverzuim stijgt erdoor, in sommige gevallen leidt het tot arbeidsongeschiktheid of posttraumatische stress. Dit brengt grote kosten met zich mee. Het is daarom zaak dat het management oplettend is en pesten tijdens het werk bij de wortel aanpakt.

Wat je aan pesten tijdens het werk kunt doen
De belangrijkste stap die je kunt nemen is het aan jezelf toegeven dat je last hebt van pesten tijdens het werk. Maak de pesters vervolgens duidelijk dat je niet van hun gedrag gediend bent. Zoek hulp, want alleen kun je deze strijd niet vechten. En zoek afleiding na het werk. Je werk is immers maar een klein deel van je leven.

In het uiterste geval: zoek een andere baan
Lukt het je niet om met pesten tijdens je werk om te gaan en zie je geen uitweg, zoek dan een andere baan. Er zijn genoeg bedrijven die jouw talenten kunnen waarderen en waar de collega's respectvol met elkaar omgaan. Geef bijvoorbeeld met behulp van loopbaanplanning je carrière een nieuwe impuls.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Coaching'

Bekijk artikelen op categorie