Assertiviteit: nee-zeggen als uitdaging

Door Tom Spitters op 10 juli 2010  

Allemaal hebben we weleens problemen met onze assertiviteit. Nee-zeggen is immers niet zo eenvoudig. Toch is het belangrijk om hieraan te werken. Je houdt meer tijd voor jezelf over en bereikt eerder je doelen als je op je strepen durft te staan.

Waarom hou je niet van nee-zeggen?
Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben om nee te zeggen is omdat ze de ander niet teleur willen stellen. Een andere reden is het feit dat ze niet als 'flauw' of 'saai' willen overkomen. Maar waarom? Wanneer je aan je assertiviteit werkt, leer je anders te denken. Dan doet de mening van de ander er minder toe. Het is tenslotte jóuw leven. Nee-zeggen wordt dan de normaalste zaak van de wereld.

Wil je werken aan je assertiviteit?
Nee-zeggen is iets dat de één eenvoudiger doet dan de ander. Als jij er wat meer moeite mee hebt, betekent dit niet dat je dit niet kunt leren. Je hoeft er alleen maar iets harder aan te werken, aan die assertiviteit. Bijvoorbeeld tijdens een assertiviteitstraining Nee-zeggen wordt op den duur stukken makkelijker.

Een vaardigheid waar je je hele leven wat aan hebt
Iedereen heeft baat hij een gezonde assertiviteit. Met de nadruk op het woord 'gezond', want veel mensen verwarren assertiviteit nog wel eens met agressie. Na het volgen van een assertiviteitstraining heb je beter inzicht op je eigen gedrag en dat van anderen, ben je sociaal vaardiger en stap je zelfbewust op lastige situaties af.

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Coaching'

Bekijk artikelen op categorie