Vraag

Wat gebeurt er als ik me ziekmeld tijdens een verbetertraject

Ik ben in januari na verlof teruggekomen. Kreeg een half jaar om te verbeteren. Maar door onveilige en oneerlijke werksfeer heb ik nu burn-out klachten. Durf me niet ziek te melden omdat ik dan per 1 juli zeker op straat sta (kreeg inmetselen half jaar km mezelf te verbeteren). Of mag dat niet. Ben je ondanks een verbetertraject ook 2 jaar beschermd voor ontslag. De situatie is zo dat mijn manager op een oneerlijke manier bezig is met dossieropbouw. (Afspraken met terugwerkende kracht in de agenda zetten en zeggen dat ik niet ben geweest, begeleiding tegenwerken, etc).

Mijn tweede vraag is of je dan wel mag solliciteren op een andere functie.

Alvast bedankt.

07-11-2022 Vraag van Lisanne

Beste Lisanne,
Ziek en functioneren zijn 2 verschillende trajecten. Wanneer een medewerker ziek is, ligt het functioneringstraject in principe stil. Dat start pas weer als je hersteld bent. Wie heeft de diagnose burnout gedaan? Dat kun je niet zelf doen. De vraag is of je klachten ook door de bedrijfsarts als een burnout worden gehonoreerd of dat dit als een reactie op de stress ivm het verbetertraject wordt beschouwd. Als je functie mogelijk niet (meer) geschikt voor je is, geeft het verbetertraject extra stress omdat je de norm met moeite of misschien wel niet kunt halen. Door blijven werken met een burnout gaat je niet lukken en verslechterd ook je gezondheid en vermindert de kans op een volledig herstel. Door jouw klachten kan het ook mogelijk zijn dat je de realiteit anders ervaart en beleeft. Dat is dan geen goede raadgever.
Klopt je verhaal dan kun je deze strijd niet winnen. Je ligt dan namelijk onder een vergrootglas. Je moet zelf ook aan een heel goede dossieropbouw doen wil je uitspraken en door de werkgever aangehaalde feiten kunnen weerleggen.
Wordt je verzuim geaccepteerd als ziekte dan heb je idd een ontslagbescherming. Of je dan 104 weken ziek beschouwd wordt is nog maar de vraag. Je hebt een re-integratie inspanningsverplichting en je moet ook aan je herstel werken. Met een zicht op terugkeer in de door jouw beschreven situatie is dat geen vooruitzicht dat je daarbij gaat helpen.
Mogelijk is het inschakelen van een mediator een optie om de lucht voor jou en je werkgever enigszins te klaren en een gezamenlijk doel te stellen. Ziek melden is nooit een oplossing voor het werkprobleem.
Succes en sterkte,
Brigitte Gerringa, www.Intermit.nl

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Sorry je 2e vraag vergeten. Je mag altijd solliciteren op een andere functie. Bij je eigen werkgever is het dan de vraag of je een kans krijgt als ze het niet meer met je zien zitten. Sowieso zou ik dan eerst het gesprek aan gaan want dit zou betekenen dat het verbetertraject stopt behalve als die andere functie vergelijkbare eisen stelt. Bij een andere werkgever solliciteren betekent dit zelf ontslag nemen en een nieuwe start maken. Als je een burnout hebt is dat geen goed plan omdat die nieuwe start dan een groot risico op mislukken in zich heeft als je daar nog niet aan toe bent. Heb je geen burnout dan kan een nieuwe start in een niet belastende werkomgeving helend werken. Een nieuwe baan geeft in aanvang altijd spanning maar dat is normaliter niet ziekmakend.
Brigitte Gerringa

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Lisanne,

Uit jouw verhaal blijkt dat je het vertrouwen in de werkgever eigenlijk allang kwijt bent. Jij gelooft niet dat je een eerlijke kans krijgt, dat blijkt uit alles wat je schrijft. Even een wedervraag; wil je zelf nog wel blijven? Indien niet, is het misschien een idee om je te oriƫnteren op iets nieuws en om daar met je werkgever afspraken over te maken.
wat het verbetertraject betreft; zijn er doelstellingen neergelegd waar je eind juni aan moet voldoen? En stel dat je het haalt, moet je dan na die tijd ook op je tenen lopen omdat de situatie onveilig en wantrouwig is?
Tijdens een verbetertraject heb je geen ontslagbescherming (zoals bij de ziektewet), maar jouw werkgever mag jou ook niet zomaar ontslaan. Om jou te kunnen ontslaan bij een vaste aanstelling moet hij een goed dossier hebben. Het is verstandig om zelf ook een dossier op te bouwen om (in de meest slechte situatie) aan te kunnen tonen dat zijn verhaal niet klopt. Maar hopelijk komt het niet zover en kom je er op een andere manier uit. Als je een tijdelijk contract hebt en het loopt in juli af, is het voor de werkgeer wel mogelijk om het gewoon te laten aflopen.
Als je beide hetzelfde wilt en afscheid van elkaar wilt nemen kun je het beste in overleg treden over een vaststellingsovereenkomst. Daarin kun je ook afspraken maken over een eventueel outplacementtraject of een opleiding/training.
Jouw tweede vraag; het staat je altijd vrij om te solliciteren naar een andere functie.

Wat de vaststellingsovereenkomst betreft kun je het beste contact opnemen met een arbeidsjurist of rechtsbijstand. Mocht je meer willen weten over outplacement of re-integratie kan ik je verder helpen.

Heel veel succes de komende tijd.

Vriendelijke groet,

Ferry Buts
FB Coaching & Training
www.fbcoachingtraining.nl

07-11-2022 Antwoord door Ferry

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste arbodiensten

Wij vergelijken het aanbod van arbodiensten in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende dienst, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Arbodiensten traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40