Vraag

Contract getekend maar andere baan gevonden

Ik ben aangenomen bij een bedrijf waarbij ik op 1 februari kan beginnen.
Het contract is reeds getekend.
Nu word ik nog benaderd door andere bedrijven die interesse in me hebben.
Mocht het aanbod van andere bedrijven beter zijn dan wil ik het getekende contract ontbinden.
Zijn er consequenties wanneer ik het contract ontbind terwijl ik niet ben begonnen met werken?
Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groeten,
Tiny

07-11-2022 Vraag van Tiny

Beste Tiny,

Voor beantwoording van uw vraag is het belangrijk om na te gaan of er een proeftijd is opgenomen in uw contract. Voor zowel een arbeidsovereenkomst van onbepaalde als bepaalde tijd geldt dat de proeftijd schriftelijk moet zijn overeengekomen. (art. 7:652-2 BW) Meestal geldt er een proeftijd van 1 of 2 maanden.

Een proeftijd die geldig is overeengekomen brengt voor zowel de werkgever als de werknemer het recht mee om de arbeidsovereenkomst te beëindigen gedurende deze periode zonder motivering. (art. 7:676 BW) Beide partijen staan vrij om nog voor aanvang van het dienstverband de arbeidsovereenkomst op te zeggen met een beroep op de overeengekomen proeftijd. Hierbij geldt dat men de situatie beschouwt alsof de proeftijd van de arbeidsovereenkomst al een aanvang heeft genomen. (Hof Den Bosch 02-03-2004, JAR 2007/70)

Heeft u echter een contract getekend waarbij er geen sprake is van een proeftijd, dan kunt u uw contract beëindigen met inachtneming van de opzegtermijn van 1 maand. (art. 7:672-3 BW) Hieraan zullen dan geen consequenties aan verbonden zijn.

Houdt u er rekening mee dat de werkgever wel schade kan vorderen bij het niet in acht nemen van deze opzeggingstermijn. (7:677-4 BW) Buiten de opzegtermijn zou u ook eventueel in overleg met uw werkgever de dienstverband kunnen beëindigen, dit heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden.

Mocht er dus een betere aanbod voorbijkomen, kunt u dus het best binnen een maand uw contract opzeggen. Het feit dat u nog niet bent begonnen met werken is hier dus niet van belang.

Wilt u een wederzijds goedvinden document dan kunt u altijd contact opnemen met Wessel Juridisch Advies.

Met vriendelijke groet,

Madhevi Jagesser
info@wesseladvies.nl
Telefoon: +31 71 888 5905
Wesseladvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Sieger

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40