Artikel geschreven door Werksite.nl

Recht op transitievergoeding

Bij ontslag heeft zowel de werkgever als de werknemer rechten en plichten. Sinds 2015 heeft een medewerker die langer dan twee jaar in dienst was, recht op een transitievergoeding en recht op correctie informatie over de besteding hiervan. De werkgever moet deze informatie geven en met de medewerker meedenken over een mogelijk outplacementtraject of advies omtrent de toekomstige loopbaan van de ontslagen medewerker. De transitievergoeding is ervoor bedoeld om de medewerker een opstap te bieden naar ander werk. 

Wettelijke ontslagvergoeding
Ontslagen medewerkers hebben recht op een wettelijke ontslagvergoeding, dat tegenwoordig is terug te vinden in een transitievergoeding. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet iemand wel minimaal twee jaar aaneengesloten bij dezelfde werkgever hebben gewerkt. Het maakt niet uit of dit in vast of tijdelijk dienstverband was. De werkgever is verplicht aan te tonen dat er bedrijfseconomische redenen zijn om ontslag aan te vragen. Alleen dan heeft de medewerker recht op transitievergoeding. Blijkt dat de medewerker niet goed gefunctioneerd heeft of zich niet aan afspraken heeft gehouden, dan vervalt zijn recht op de transitievergoeding. 

Jong en oud
Jongeren hebben tot hun 18e jaar niet altijd recht op een transitievergoeding. Alleen wanneer zij minimaal twee jaar bij dezelfde baas gewerkt hebben voor minimaal 12 uur per week, hebben zij recht op een transitievergoeding. Ook ouderen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, hebben er geen recht op. Zij ontvangen immers een AOW-uitkering. 

Versoepeling ontslag
De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en de daarmee gepaard gaande transitievergoeding, biedt een versoepeling van het ontslagrecht. De ontslagen medewerker heeft recht op een derde van zijn maandsalaris per gewerkt dienstjaar in 10 jaar tijd. Heeft hij langer gewerkt, dan komt daar nog een half maandsalaris per gewerkt resterend jaar bovenop. De transitievergoeding heeft een maximum van 76.000 euro en moet besteed worden aan een loopbaantraject of outplacement. Gebeurt dat niet, dan blijft de medewerker recht houden op de transitievergoeding, maar moet hij er wel belasting over betalen. 

Spelregels voor werkgevers
Transitievergoeding kan alleen goed worden besteed, wanneer ook de werkgever zich aan de voor hem bestaande spelregels houdt. In sommige gevallen kan er in onderling overleg afscheid van een medewerker worden genomen. De werknemer heeft dan geen recht op transitievergoeding, maar krijgt een ontslagvergoeding waarvoor de voorwaarden in een vaststellingsovereenkomst zijn opgesteld. Beide partijen moeten het wel met deze overeenkomst eens zijn. 

 



Direct advies
Werksite kan direct advies geven over de besteding van het transitiebudget. Bij ons zijn zeer veel loopbaanadviesbureaus en outplacementkantoren uit heel Nederland terug te vinden. Zij kunnen ontslagen medewerkers bijstaan en stimuleren een nieuwe baan te vinden. Daarom biedt Werksite de mogelijkheid om kosteloos drie offertes aan te vragen door middel van onderstaand formulier. Meteen even met ons bellen kan natuurlijk ook: 085 - 40 195 40. Ons team staat iedereen graag te woord. 

Lees ook deze artikelen:
- Berekenen transitievergoeding
- Transitievergoeding ontslag
- Transitievergoeding berekening
- Transitievergoeding UWV
- Transitievergoeding vaststellingsovereenkomst
- Wanneer transitievergoeding
- Transitievergoeding belasting
 

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Ontslagvergoeding en outplacement

Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...

Artikel

Outplacementtraject: kosten

Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...

Artikel

Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?

Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...

Artikel

Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...

Artikel

Advies om outplacementbureaus te vergelijken

Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...

Artikel

Wat is een outplacementtraject?

Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...

Artikel

Wat is outplacement?

Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...

Artikel

Persoonlijk advies bij Outplacement

Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...

Artikel

Berekenen transitievergoeding

Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...