Wat is een outplacementtraject?

Door Tom Spitters op 10 juni 2011  

Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je moeten bezinnen op je toekomst. Je krijgt bij reorganisatie namelijk niet altijd een baangarantie. Werkgevers komen je in dit soort situaties tegemoet door je een outplacementtraject te laten volgen. Samen met een adviseur bekijk je je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Werksite geeft onafhankelijk en gratis advies t.a.v. outplacement.
Bel 085 - 40 195 40 voor persoonlijk advies en bemiddeling.

Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40

Waar bestaat een outplacementtraject uit?

Er zijn verschillende redenen waarom je bij een outplacementbureau terecht kunt komen. Afhankelijk hiervan, maar ook van andere factoren, wordt het traject op jou afgestemd. Mogelijke stappen die je in zo'n outplacementtraject doorloopt zijn:

- Leren omgaan met het verlies van werk
- Het vertrouwen in je eigen kunnen opbouwen
- Je talenten en competenties in kaart brengen
- Je eisen voor een nieuwe loopbaan op een rij zetten
- Solliciteren door middel van netwerken en open sollicitaties

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

De gemiddelde duur van een outplacementtraject is negen maanden. Vaak stelt een werkgever een maximale doorlooptijd voor de outplacement. Als je na afloop van die periode nog geen nieuwe baan hebt gevonden, volgt ontslag.

Vergelijk alle outplacementbureaus

Baangarantie: outplacementtraject stuk prettiger

In sommige gevallen geven werkgevers een baangarantie bij een outplacementtraject. Via deze regeling kun je in een geheel andere functie verdergaan bij hetzelfde bedrijf, of bij een bedrijf in het netwerk van je werkgever een soortgelijke functie bekleden. Het mag voor zich spreken dat zo'n baangarantie een outplacementtraject stukken sneller doet verlopen. De vraag is alleen of je gelukkig zult zijn in je nieuwe baan.

Automatisering, reorganisatie, een arbeidsconflict, economische crisis, uitbesteden van werkzaamheden: om deze en andere redenen vallen er, de vaste contracten ten spijt, constant ontslagen. Wanneer een werknemer ouder dan 45 jaar is en langer dan één jaar voor een bedrijf in de privésector heeft gewerkt, heeft hij gelukkig recht op professionele begeleiding bij het ontslag. Deze begeleiding heet ook wel outplacement. Een volledig outplacementtraject bestaat uit de volgende onderwerpen:

•    Verwerking
•    Zoeken naar competenties
•    De arbeidsmarkt verkennen
•    Sollicitatietechnieken leren
•    Ondersteuning bij het zoeken naar werk
•    Advies bij contractonderhandelingen

Voor wie op de spreekwoordelijke schopstoel zit, is het een geruststellende gedachten dat er outplacement bestaat. Aan de begeleiding wordt meestal wel een termijn gesteld; bijvoorbeeld zes maanden. Als je na die tijd nog steeds geen nieuwe baan hebt gevonden, word je alsnog ontslagen. Een outplacementbureau inhuren wanneer je al zonder baan zit –dus zonder de financiële hulp van een werkgever– is flink aan de prijs omdat deze bureaus gewend zijn door bedrijven te worden betaald. Bij heroriëntatie na ontslag noemt zo’n adviseur zich een loopbaancoach.

Ontvang drie offertes

Hoe kies je een outplacementbureau?

Er bestaan grote bureaus die landelijk actief zijn maar ook eenpitters. Welke specialist in outplacement jij kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget. Allereerst moet het natuurlijk klikken. Informeer daarom over de aanpak en kijk verder als je je hier niet helemaal prettig bij voelt. Je zou ook eens rond kunnen vragen in jouw netwerk. Is er iemand die al te maken heeft gehad met een outplacementtraject? Hoe waren zijn of haar ervaringen?

Sommige bureaus bieden je zelfs een sollicitatiewerkplek. Hier kun je op een computer op zoek gaan naar geschikte vacatures. Ook zijn er vacaturekranten en dagbladen aanwezig. Zo heb je een stok achter de deur.

Meer weten over outplacement?

Werksite is dé plek voor carrièremensen zoals jij. Heb je met ontslag te maken en wil je je opnieuw oriënteren, dan beantwoorden onze loopbaanexperts graag de vragen die je eventueel hebt over outplacement. Wil je ervaringen lezen of delen over jouw outplacementtraject, vergelijk dan de outplacementbureaus op Werksite en lees de reviews.

Wilt u meer informatie over een outplacementtraject? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Outplacement'

Bekijk artikelen op categorie