Artikel geschreven door Werksite.nl

Outplacementbureau

Wat doet een outplacementbureau nu precies? Wanneer er ontslag dreigt voor een medewerker of er is een andere reden dat een medewerker niet langer op dezelfde werkplek kan blijven, wordt er vaak gebruik gemaakt van expertise van een outplacementbureau. Bij het outplacementbureau werken gerenommeerde loopbaancoaches, die de medewerker begeleiden in het zoeken naar nieuw werk. Daarnaast wordt er samen met het outplacementbureau gekeken naar de kwaliteiten van de kandidaat en naar welke toekomstige baan het beste bij de persoon past. Werksite geeft onafhankelijk en gratis advies t.a.v. outplacement
Bel 085 - 40 195 40 en krijg direct persoonlijk advies.

 

Selecteren outplacementbureau

Behalve een werkgever is het ook de werknemer zelf die een outplacementbureau in de arm kan nemen. Maar op welke basis moet je nu een outplacementbureau selecteren? Er zijn veel van dergelijke bureau's met ieder hun eigen expertise, maar ook met ieder hun eigen prijskaartje. Wanneer het budget ruim is (bijvoorbeeld doordat de werkgever de kosten betaalt) wordt het selecteren van het juiste outplacementbureau vaak gemakkelijker.

 

 

Tips

Waar moet je nu het meeste op letten, bij het selecteren van een outplacementbureau? Een zorgvuldige keuze is belangrijk bij het selecteren, want wanneer je eenmaal het traject bent ingegaan is het moeilijk dit te onderbreken. Bij het selecteren van het juiste outplacementbureau is het daarom van belang te kijken of 'het klikt'. Het outplacementtraject is op basis van vertrouwen. Voor een langdurige periode word je begeleid door een en dezelfde persoon. Bij het selecteren kun je ook kijken of er vooraf een goede offerte wordt aangeboden met een gedegen 'plan van aanpak'. Bij het selecteren van een outplacementbureau is het ook van belang te kijken of het bureau een goede naam heeft. En in hoeverre heeft het outplacementbureau (in moeilijke gevallen), mensen weer aan het werk heeft geholpen.

 

Professionele hulp

Een dienstbetrekking is tegenwoordig al lang niet meer "voor het leven". Waar het vroeger nog goed mogelijk was dat iemand veertig jaar voor dezelfde werkgever werkte, zijn er nu allerlei ontwikkelingen gaande die om flexibiliteit van werknemers zoals u vragen: reorganisaties, uitbesteden naar goedkopere landen, economische crisis, enzovoort. Gelukkig ontvangt u onder sommige voorwaarden hulp wanneer u op de spreekwoordelijke schopstoel zit.

Wanneer u ouder dan 45 jaar bent en langer dan één jaar in dienst van uw huidige werkgever bent, kan deze u niet zomaar ontslaan. Na berichtgeving hierover krijgt u nog een periode die u kunt benutten om een nieuwe baan te zoeken. Meestal krijgt u zes maanden, waarna uw contract automatisch afloopt. Tijdens deze laatste maanden bij uw huidige werkgever, vergoedt deze de kosten van de hulp die we hierboven aanstipten. Die hulp ontvangt u in de vorm van een outplacementbureau.
 

Zoeken naar werk: specialisten helpen u
Outplacement-specialisten worden ingehuurd door bedrijven om werknemers ergens anders te plaatsen. U zou hen kunnen zien als uitzendbureaus, maar ze doen veel meer. De consultants van zo'n bureau bekijken samen met u wat uw talenten en competenties zijn. Met hun uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt weten ze waar uw ervaring en kennis gewaardeerd wordt, ondanks uw leeftijd.

Indien nodig ontvangt u sollicitatietraining of een andere vorm van bijscholing van uw outplacementbureau. Zoeken naar een baan, ook wel jobhunting genoemd, hoort er ook bij. Sommige bureau's geven u zelfs een 'sollicitatiewerkplek': dit is een bureau met een computer waarop u banenwebsites kunt bezoeken. Ook beschikken deze outplacementbureaus over kranten waarin u zoeken kunt naar geschikte vacatures.

Wat kost outplacement?
Outplacement-consultants rekenen hoge uurlonen. Het gemiddelde ligt boven de € 100,-. De meeste werkzoekenden hebben heel wat begeleiding nodig, waardoor het totaalbedrag al gauw boven de € 5.000,- uitkomt. Wij horen u al denken: waar moet ik dat van betalen? Gelukkig krijgt u hulp van uw werkgever. Deze is verplicht de kosten te betalen, mits u natuurlijk in overleg met uw werkgever uw outplacementbureau hebt gezocht.

Let wel op dat de hulp van uw werkgever grenzen kent. Wanneer het contract bij uw baas automatisch afloopt en u nog steeds geen baan hebt gevonden, wordt de hulp van het outplacementbedrijf niet meer vergoed. Wilt u het traject dan toch voorzetten, dan dient u uw spaargeld of calamiteiten-potje aan te spreken. Als u goed zoekt, is de kans dat het zover komt klein.

 



Hulp bij een outplacementbureau zoeken
Wanneer u op zoek gaat naar een outplacementbureau, is het belangrijk dat u een goede 'match' tussen uw werkervaring en het netwerk van de consultants vindt. Elk bureau heeft weer een andere specialiteit: onderwijs, overheid, industrie, marketing, enzovoort. Om het kaf snel van het koren te scheiden biedt Werksite een handige service: outplacementbureaus vergelijken.

Vul het formulier in met uw werkhistorie en persoonlijke gegevens en u ontvangt zo snel mogelijk reacties van verschillende outplacementbureaus. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u uw werkgever een kostenraming overleggen. Probeer het meteen; deze service is gratis en verplicht u nergens toe.

Wilt u meer informatie over outplacement? Neem vrijblijvend contact met ons op, via telefoonnummer 085 - 40 195 40.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Wat is outplacement?

Wanneer je werkgever vanwege een arbeidsconflict of reorganisatie je contract gaat beëindigen, is d...

Artikel

Outplacementtraject: kosten

Door allerlei oorzaken kan uw arbeidscontract worden ontbonden. Misschien heeft u een conflict met u...

Artikel

Outplacement na vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Gedwongen ontslag om welke reden dan ook is nooit leuk, maar het biedt wél kansen om naar een ander...

Artikel

Advies om outplacementbureaus te vergelijken

Wij krijgen vaak vragen van bezoekers over het vinden van het best passende outplacementbureau. Het ...

Artikel

Ontslagvergoeding en outplacement

Als je met je werkgever overeenkomt dat het niet meer mogelijk is om het dienstverband voort te zett...

Artikel

Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?

Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het b...

Artikel

Berekenen transitievergoeding

Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van ...

Artikel

Wat is een outplacementtraject?

Wanneer er ontslag voor je dreigt door bijvoorbeeld een arbeidsconflict of reorganisatie, zul je je ...

Artikel

Persoonlijk advies bij Outplacement

Mag jij een outplacementtraject starten, maar heb je geen idee hoe je een goed bureau vindt? Wij los...