Detacheringsovereenkomst: hoe werkt het?

Door Tom Spitters op 29 juni 2012  

Als je voor een detacheringsbureau werkt, voer je projecten uit bij diverse opdrachtgevers van dat bureau. Hier is een detacheringsovereenkomst voor nodig, die de drie betrokken partijen tekenen: de medewerker, de opdrachtgever en de opdrachtnemer.

Vaak gebeurt detacheren via een detacheringsbureau, ook wel een detacheerder genoemd. Voor vrijwel alle branches bestaan deze bureaus. Maar dat is niet de enige manier waarop detachering kan plaatsvinden. Ook gewone bedrijven kunnen medewerkers aan elkaar 'verhuren'.

Wat is een detacheringsovereenkomst?
Een detacheringsovereenkomst is vergelijkbaar met een arbeidsovereenkomst. Het verschil met een traditioneel arbeidscontract is de derde partij die erbij komt: de bemiddelaar ofwel de opdrachtnemer. Hierboven legden we al uit wie dat kunnen zijn. Meestal gaat het om een gespecialiseerde detacheerder, maar het kan ook om een gewoon bedrijf gaan dat een werknemer tijdelijk bij ander bedrijf te werk stelt.

Als medewerker ben je niet in dienst van de plek waar je uiteindelijk te werk wordt gesteld, maar ben je in dienst van het detacheringsbureau: de opdrachtnemer. In de praktijk betekent dit dat je werkinstructies ontvangt bij de opdrachtgever, maar dat de het detacheringsbureau je loon betaalt.

Wat staat er in een detacheringsovereenkomst?
Bij detachering komen drie partijen kijken. Heldere afspraken zijn daarom belangrijk. Deze worden vastgelegd in een detacheringsovereenkomst. Maar wat staat er nu eigenlijk in zo'n contract? Enkele zaken waarover deze overeenkomst duidelijkheid biedt zijn:

-    De duur van de opdracht
-    De plaats waar de werkzaamheden worden uitgevoerd
-    Het salaris per tijdseenheid
-    De secundaire arbeidsvoorwaarden
-    De voorwaarden met betrekking tot geheimhouding

Wat is jouw ervaring?
Heb je zelf weleens op basis van detachering gewerkt? Of is jouw bedrijf juist van plan een detacheerder in te schakelen voor hulp bij een nieuw project? Wat staat er in jouw detacheringsovereenkomst? Deel je ervaringen of stel je vragen door hieronder een reactie achter te laten.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Detachering'

Bekijk artikelen op categorie