Artikel geschreven door Werksite.nl

Verschil burn-out en overspannenheid

Teveel worden blootgesteld aan stress kan tot overspannenheid of zelfs tot een burn-out leiden. Tussen deze twee zit een verschil. Overspannenheid kan namelijk een voorstadium van burn-out zijn, hoewel de symptomen veelal identiek zijn. Overspannenheid is vaak van korte duur, terwijl burn-out een langer proces is waarin iemand zich echt ´opgebrand´ voelt.

Wanneer de oorzaak van stress wordt weggenomen, kan men zich bij overspannenheid snel herstellen en weer terug in balans komen. Bij burn-out houden de symptomen aan en is het moeilijk de balans terug te vinden.

Oorzaak overspannenheid
Kortdurende stress is absoluut niet ongezond. Maar wanneer stress continu aanwezig is, kan het tot overbelasting en uitputting leiden. In dit geval is er sprake van overspannenheid. Hoe groter de uitputting, hoe heviger de klachten wat uiteindelijk tot burn-out kan leiden.
Teveel spanning in het dagelijks leven, zoals een te hoge werkdruk, kan tot overspannenheid of burn-out leiden. Burn-out wordt langzaam opgebouwd. Pas wanneer iemand niet meer in staat is te werken, wordt de diagnose burn-out gesteld. In Nederland heeft 10% van de werknemers last van burn-out klachten.

Symptomen
De drie bekendste symptomen van burn-out zijn:
1) emotionele uitputting,
2) jezelf niet meer herkennen (depersonalisatie) en
3) denken dat je niets meer waard bent (afnemende competentie). Woede-uitbarstingen, agressie, paniekaanvallen, wantrouwen en depressieve gevoelens gaan hierbij gepaard.
Zowel bij overspannenheid als bij burn-out, kost het veel moeite en energie om tot de dagelijkse routine te komen en is men niet geconcentreerd. Hoofdzaken en bijzaken worden niet meer goed onderscheiden.

Herstel
In eerste instantie is rust nodig om te herstellen van overspannenheid. Wanneer de overbelasting groter is en er meer sprake is van burn-out, zal alleen rust niet helpen. Het is dan belangrijk om bewust te worden van bepaalde patronen om zo de oorzaken van stress te herkennen. Training en psychische hulp kunnen daarbij assisteren.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Psychische hulp op het werk

Bij psychologische klachten op het werk, is het zaak om zo snel mogelijk psychische hulp te zoeken. ...

Artikel

Werk en ziekte: wat moet je doen?

We zijn allemaal wel eens een paar daagjes niet lekker. Werk en ziekte vormen nooit goede combinatie...