Artikel geschreven door Werksite.nl

Herken psychische klachten op het werk

Op de werkvloer is het belangrijk om psychische klachten als overspannenheid en burn-out op tijd te herkennen. Door vroegtijdige diagnose en behandeling voorkom je langdurig ziekteverzuim.

Hoe worden deze werkgerelateerde psychische klachten veroorzaakt? Wat zijn de meest voorkomende varianten en hoe herken je ze?

Oorzaken
Omstandigheden op de werkvloer die kunnen leiden tot psychische klachten zijn onder andere een hoge werkdruk (bijvoorbeeld door strakke deadlines), onregelmatige of lange werktijden, onzekerheid over de toekomst (houd ik mijn baan wel?) en een slechte relatie met de leidinggevende.

De oorzaak kan natuurlijk ook buiten de werksfeer liggen. In veel gevallen is er sprake van een wisselwerking tussen werk- en privé-factoren.

Overspannenheid
Door teveel stress op het werk kun je overspannen raken. Overspannenheid herken je aan gevoelens van emotionele uitputting en een gevoel dat je het werk niet meer  aankan. Je kunt last hebben van slaapproblemen, hartkloppingen, lichtgeraaktheid, emotionele buien en jezelf futloos voelen.

Burn-out
Overspannenheid kan leiden tot extremere vormen van psychische klachten; bijvoorbeeld een burn-out. Een burn-out herken je aan ongeveer dezelfde symptomen als overspannenheid, maar het duurt meestal langer om er weer bovenop te komen.

Mensen met een burn-out zijn emotioneel uitgeput en hebben vaak het gevoel dat ze niets meer waard zijn. Andere symptomen zijn wantrouwigheid, woede-uitbarstingen, angstgevoelens en paniekaanvallen.

Angststoornissen
Bij angststoornissen is er sprake van onverdraagbare irrationele angsten waardoor je niet goed kunt functioneren op de werkvloer. Je denkt bijvoorbeeld dat je een project niet aan kunt, ondanks dat je in het verleden prima in staat was om dergelijke taken op je te nemen.

Depressie
Mensen die leiden aan een depressie voelen zich somber en zijn zijn niet in staat om positieve gedachten of gevoelens te produceren. Uiteraard heeft dit grote gevolgen voor prestaties op de werkvloer.

Blijf er niet mee zitten
Herken je psychische klachten? Onderneem dan zo spoedig mogelijk actie om (langdurig) ziekteverzuim te voorkomen. Laat een diagnose stellen door je huisarts. Vervolgens kunnen de experts van Werksite je bijstaan met advies voor het vervolg van je loopbaan.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Stress op het werk

Iedereen heeft wel eens te maken met stress op het werk. Dat kan te maken hebben met een hoge werkdr...

Artikel

Psychische klachten door werk

Wanneer je te maken krijgt met psychische klachten door werkomstandigheden is het zaak om zo snel mo...

Artikel

Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit ve...

Artikel

Pesten tijdens het werk: waarom?

Het is niet helemaal helder waarom mensen pesten tijdens het werk. Er bestaan allerlei verklaringe...

Artikel

Emotionele intelligentie op het werk

Emotionele intelligentie is het vermogen tot inleven in anderen. Mensen die zich goed in de ander ...