Artikel geschreven door Werksite.nl

Werving en selectie contract

Er zijn veel bureau´s die in opdracht van andere organisaties werving en selectie uitvoeren, op zoek naar de perfecte kandidaat. Het uiteindelijk doel is een contract voor de geworven kandidaat, waarna hij aan de slag kan bij de opdrachtgever. Natuurlijk zijn er genoeg bedrijven die zelf werving en selectie uitvoeren, met als doel het aanbieden van een contract. Werving en selectie wordt dan uitgevoerd door de afdeling personeelszaken (HRM). Deze afdeling is ook verantwoordelijk voor het opstellen van het contract.

Competenties
Bij werving en selectie wordt er op een aantal factoren gelet. De werving en selectie begint al bij ontvangst van de brieven. Er blijft een dunne stapel over met mogelijke kandidaten waaraan een contract kan worden aangeboden. Op grond van vooraf opgestelde competenties vindt de werving en selectie plaats. Dergelijke competenties zijn altijd gerelateerd aan de vacature. Daarnaast wordt er bij werving en selectie gekeken naar de persoon in kwestie. Iemand moet in een team passen. Pas dan zal er een contract worden aangeboden.

Contract en overeenkomst
Na werving en selectie wordt er gekozen wie als beste kandidaat naar voren komt. Aan deze persoon zal een contract worden aangeboden. In dit contract moeten een aantal zaken worden opgenomen. Behalve de functie en de hoeveelheid uren dat iemand komt werken, moet er ook duidelijk in het contract worden omschreven om wat voor contract het gaat (bepaalde of onbepaalde tijd) en welk salaris iemand uitbetaald krijgt. Ook staan er in het contract afspraken over vrije dagen en emolumenten zoals een dertiende maand of gebruik van een leaseauto.

Proeftijd
In het contract is altijd een proeftijd opgenomen van maximaal twee maanden, waarbij zowel de werkgever als de medewerker zonder opgaaf van redenen het contract kan opzeggen. Ondanks een uitvoerige werving en selectie kan het voorkomen dat een medewerker toch niet geheel voldoen aan de eisen van de werkgever. Andersom kan ook. Na de proeftijd dient zowel de werkgever als de werknemer de opzegtermijn zoals vermeld in het contract, in acht te nemen.


Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Werving en selectie contract

Er zijn veel bureau´s die in opdracht van andere organisaties werving en selectie uitvoeren,...

Artikel

Werving en selectie voor de juiste baan

Werving en selectiebureaus bieden doorlopend vacatures. Zodra je een carrièrestap overweegt, ...

Artikel

De wereld van recruitment en headhunters

In het zoeken van nieuwe medewerkers kan voor een bedrijf veel tijd gaan zitten. En omdat tijd gel...

Artikel

De voordelen van detachering, of toch een vaste job

Onder detachering verstaan we het op tijdelijke basis uitlenen van professionals aan opdrachtgever...

Artikel

Uitzendbureaus in Nederland

De uitzendbureaus in Nederland zijn bijzonder productief, en helpen werkgevers massaal aan flexibe...

Artikel

Recruitment via Twitter

Twitter is helemaal ´hot´. Niet alleen om anderen op de hoogte te houden van jouw bele...

Artikel

Werving en selectie via social media

Het vinden van werknemers gaat voor bedrijven die aan werving en selectie doen steeds meer via soc...