logo
Artikel geschreven door Werksite.nl

Detachering juridisch bekeken

Door middel van detachering worden werknemers uitgeleend aan een derde partij. De medewerkers zijn in dienst van het detacheringbureau, waardoor het verschilt met de uitzendbranche. Door middel van detachering is het mogelijk flexibel mensen in te zetten. In piektijden neemt een opdrachtgever een detacheringbureau in de arm om zo de werkdruk (tijdelijk) te verlagen. Ook is permanente detachering mogelijk; in dat geval zijn de consequenties op juridisch vlak volledig voor het detacheringbureau. Daar is de werknemer immers in dienst.

Rechten en plichten
Juridisch gezien heeft detachering een aantal rechten en plichten voor zowel het detacheringbureau als voor de opdrachtgever. Een van die verplichtingen op onder andere juridisch gebied richt zich op de veiligheid op de werkvloer bij de opdrachtgever. Dit is geregeld in de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA). Wanneer de opdrachtgever onzorgvuldig met veiligheid voor zijn werknemers (en dus ook voor detacheringmedewerkers) omgaat, kan dat juridisch gevolgen hebben.

Afspraken
Het is bij detachering van belang dat er goede afspraken worden gemaakt tussen het detacheringbureau en de opdrachtgever. De inlenende partij (de opdrachtgever) kan bij detachering namelijk aansprakelijk worden gesteld door de belastingdienst voor het af dragen van belasting en premies. Wanneer beide partijen hier vooraf geen goede afspraken over hebben gemaakt, kan dit bij detachering juridisch gevolgen hebben voor de inlenende partij.

Concurrentiebeding
Behalve consequenties op juridisch vlak voor zowel opdrachtgever als voor het detacheringbureau, heeft ook de medewerker zich bij detachering aan een aantal zaken te houden. Komt hij de afspraken niet na, dan kan dat op juridisch gebied gevolgen hebben. Een van die afspraken is het concurrentiebeding. Hiermee dwingt het detacheringbureau af, dat de medewerker alleen voor het bureau blijft werken en niet rechtstreeks voor de opdrachtgever gaat werken. Wanneer de medewerker wel op een dergelijk aanbod van de opdrachtgever ingaat, heeft dit juridisch consequenties. In het contract kan bijvoorbeeld een hoge geldboete worden opgenomen. Juridisch is dit een sterk middel, aangezien het om schriftelijke verslaglegging gaat.


Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Normaal artikel

Werving en selectie contract

Er zijn veel bureau´s die in opdracht van andere organisaties werving en selectie uitvoeren,...

Normaal artikel

De voordelen van detachering, of toch een vaste job

Onder detachering verstaan we het op tijdelijke basis uitlenen van professionals aan opdrachtgever...

Normaal artikel

De wereld van recruitment en headhunters

In het zoeken van nieuwe medewerkers kan voor een bedrijf veel tijd gaan zitten. En omdat tijd gel...

Normaal artikel

Werving en selectie via social media

Het vinden van werknemers gaat voor bedrijven die aan werving en selectie doen steeds meer via soc...

Normaal artikel

Recruitment via Twitter

Twitter is helemaal ´hot´. Niet alleen om anderen op de hoogte te houden van jouw bele...

Normaal artikel

Uitzendbureaus in Nederland

De uitzendbureaus in Nederland zijn bijzonder productief, en helpen werkgevers massaal aan flexibe...

Normaal artikel

Werving en selectie voor de juiste baan

Werving en selectiebureaus bieden doorlopend vacatures. Zodra je een carrièrestap overweegt, ...