Artikel geschreven door Werksite.nl

Persoonlijk ontwikkelbudget

Met een persoonlijk ontwikkelbudget houd je jouw vakkennis op orde. Het ontwikkelbudget gebruik je om een stap hogerop te komen, of voor het volgen van een cursus.

Bijna alle cao"s bevatten één of meer afspraken over scholing en loopbaanontwikkeling. In 18 cao"s is de hoogte van het budget vastgelegd. Het persoonlijk ontwikkelbudget varieert van 400 tot 4500 euro per jaar. Dit bedrag bedraagt gemiddeld 893 euro per jaar. Laat dit geld niet liggen, vraag aan de HR-afdeling hoe je het bedrag kan inzetten voor jouw loopbaan.


Opleiding, cursus of coaching

Zit jij nog voldoende op je plek, of kan je meer uitdaging gebruiken? Informeer eens bij je werkgever of de afdeling HR wat voor jou de mogelijkheden zijn. Het persoonlijk ontwikkelbudget kun je gebruiken voor een passende opleiding, cursus, training of andere scholingsactiviteit om jezelf verder te ontwikkelen en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Waar sta ik over 5 jaar?

Door jezelf te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst nog met plezier naar je werk gaat. Je doet er verstandig aan om samen met een loopbaanadviseur te kijken naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Een loopbaancoach geeft beroepskeuze- en studieadvies, onderzoekt jouw competenties en ambities. Hiermee wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld. Zo krijg je concrete stappen die je de komende vijf in je loopbaan jaar gaat zetten.

Vragen over ontwikkelbudget? Bel 085 - 40 195 40


Wijzigingen in 2021

Het persoonlijk ontwikkelbudget komt in 2021 te vervallen. In plaats daarvan komt het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). De overheid wil dat werknemers daarmee meer de eigen regie op de loopbaan in handen nemen. Het maximale budget dat je als werknemer kan krijgen, is € 1.000. Hiermee kan je een cursus, coach of opleiding selecteren. Het budget kan je aanvragen via het UWV.

Kies je een cursus waarvan de kosten hoger dan zijn dan € 1.000, dan moet je dit zelf bekostigen of je vraagt jouw werkgever om het resterende deel te vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld ook via een regeling uit je cao of een aanvulling van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds).

Werksite vergelijkt 2.500 loopbaancoaches en beroepskeuzeadviseurs in Nederland. Wij brengen je gratis in contact met een coach in jouw regio, die je adviseert bij de te nemen keuzes op het gebied van werk en studie. Door het persoonlijk carriëreadvies krijg je goede hulp bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Bel voor persoonlijk advies met ons telefoonnummer bel 085 - 40 195 40.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert a...

Artikel

Loopbaanadvies nodig, stel je vraag

Wil je weten wat voor jou de juiste functie is? Heb je het idee dat je vastzit in een doodlopende ba...

Artikel

Werkgeluk voor jezelf creëren

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou k...

Artikel

Succesvolle carriereswitch maken!

Heb je het gevoel dat je qua werk niet op de juiste plek zit, dat je baan een sleur wordt of heb je ...

Artikel

Wat is loopbaanplanning?

Carrière maken is natuurlijk mogelijk zonder vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit op toeval a...

Artikel

Loopbaan op dood spoor

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die ...

Artikel

Pensioenadvies door professionals

Dat je op je 65e geen AOW meer krijgt, wist je al. Deze leeftijdsgrens gaat langzamerhand omhoog. Wa...

Artikel

Hulp bij loopbaancoaching met een loopbaancoach

Het overkwam mij zelf ook: ik had toerisme gestudeerd maar kon geen leuk werk vinden na mijn afstude...