Artikel geschreven door Werksite.nl

Dure blunders arbeidsovereenkomst

Niemand is perfect, we maken allemaal fouten. Maar sommige fouten komen je duur te staan. Zeker wanneer je een werkgever bent en deze meest voorkomende blunders kan voorkomen.

Geen arbeidsovereenkomst opstellen

In drukke tijden heeft een werkgever veel aan zijn hoofd. Zo kan een werknemer mondeling toegezegd zijn dat hij is aangenomen. De werknemer begint met werken zonder arbeidsovereenkomst. Daarmee is onduidelijk wat zijn salaris is, welke tijden hij werkt. Niets regelen is de grootste blunder en kan de werkgever veel geld kosten. Zorg dus altijd dat je afspraken schriftelijk hebt vastgelegd. Ook wanneer je vrienden of familie voor je laat werken.

Geen opzegtermijn in tijdelijk contract

Een werkgever start vaak met een tijdelijke arbeidsovereenkomst van bijvoorbeeld 7 tot 12 maanden. In die periode kan het gebeuren dat een werkgever afscheid wil nemen van de werknemer. Is er geen tussentijdse opzegtermijn opgenomen, dan kan de werkgever de overeenkomst niet ontbinden. In dat geval zal het salaris van de werknemer volledig betaald moeten worden tot het einde van de tijdelijke overeenkomst. Dit kan een dure grap worden wanneer je nog 6 maanden te gaan hebt.

Geen of te lange proeftijd opnemen

Veel mensen denken dat er altijd een wettelijke proeftijd bestaat. Dit is niet meer het geval. Een proeftijd van één maand is mogelijk bij een arbeidsovereenkomst van minimaal 7 maanden. Er mag een proeftijd van maximaal twee maanden worden afgestemd wanneer het contract 2 jaar loop, of er sprake is van een vast contract. Wordt er geen duidelijke einddatum afgesproken, dan is de proeftijd maximaal één maand. De proeftijd moet vermeld worden in de arbeidsovereenkomst. Het opnemen van een te lange proeftijd is niet geldig. In dat geval kan de werkgever in zijn geheel geen aanspraak maken op een proeftijd. Ontslag geven in de "proeftijd" is dan niet mogelijk.

Te breed concurrentiebeding

Een werknemer moet de vrijheid hebben om zijn beroep ergens anders uit te oefenen. Het opnemen van een concurrentiebeding is mogelijk, om te voorkomen dat de werknemer specifieke kennis van een bedrijf meeneemt naar de directe concurrent. Het beding mag niet gebruikt worden om de werknemer te belemmeren in het uitvoeren van zijn beroep. Een loodgieter kan bijvoorbeeld nooit gehouden worden aan een concurrentiebeding van twee jaar. De rechter zal dit beding inperken of een vergoeding laten betalen.

Voorkom deze dure blunders. Maak daarom gebruik van een arbeidsovereenkomst die is opgesteld door een arbeidsjurist. Sta jij op het punt om een arbeidsovereenkomst te tekenen bij een nieuwe werkgever? Laat deze dan altijd controleren door een arbeidsjurist.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

VAR verklaring aanvragen

De VAR aanvragen is vrij eenvoudig. VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie en deze wordt afgegev...

Artikel

Laat uw advocaat uw ontslag in goede banen leiden

Advocaat bij ontslag werkgever nodig? Bij (dreigend) ontslag door de werkgever zijn er in eerste ins...

Artikel

Onderhandelen over arbeidscontract

Onderhandelen over je arbeidscontract is tegenwoordig niet meer ongewoon. Waarover is te onderhandel...

Artikel

Onderhandelen met opdrachtgevers

In ieder contact met de klant is sprake van onderhandeling, vanwege de afstemming van vraag en aanbo...

Artikel

Wettelijke aansprakelijkheid werkgever

Een werknemer die bij de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden schade toebrengt aan derden is d...

Artikel

Verlenging van tijdelijk arbeidscontract

Het lijkt een nieuw fenomeen. Werkgevers die langer weigeren om ´contracten voor onbepaalde ti...

Artikel

Dure blunders arbeidsovereenkomst

Niemand is perfect, we maken allemaal fouten. Maar sommige fouten komen je duur te staan. Zeker wann...

Artikel

Rechtsbijstand, de vakbond staat voor je klaar

Rechtsbijstand is geen overbodige luxe. De situatie van ontslag kan diep ingrijpen in de persoonlijk...