Werkloos door faillissement, waar kun je op rekenen?

Door Tom Spitters op 2 februari 2010  

Werkloos door faillissement: als werknemer kun je overvallen worden door het faillissement van het bedrijf en volgt ontslag door de curator. Daar kun je niets aan doen en slechts lijdzaam toezien. Een uiterst vervelende situatie, waarbij het vangnet waarop je kunt rekenen maar klein is.

Werkloos door faillissement: melding UWV
De curator zal in overleg treden met het UWV en in de meeste situaties jou en je collega’s voorlichten. Allereerst dien je zelf melding te maken van het ontslag door faillissement bij het UWV. Pas dan kun je rekenen op doorbetaling van je salaris – voor korte duur – en uitbetaling van mogelijke achterstallige betalingen van loon, vakantiegeld of pensioenpremies. Verder moet je bekijken of je aanspraak kunt maken op een WW-uitkering, die in werking kan treden zodra de doorbetaling van je salaris door het UWV stopt. Of je bij werkloos door faillissement in aanmerking komt voor WW hangt onder andere af van de lengte van je dienstverband. Het betekent – hoe dan ook – een terugval in je inkomsten. De procedures verlopen vaak uiterst traag en het kan zomaar zijn dat je moet wachten op uitbetaling.

Kans op werk bij doorstart
Gesteld dat het faillissement van een aard is dat de curator een doorstart mogelijk acht en overnamepartijen zich hebben aangediend, verwacht dan geen wonderen. Een doorstart gaat meestal gepaard met forse afslanking. Bovendien, gesteld dat je kans maakt om bij de nieuwe onderneming in dienst te treden, de arbeidsvoorwaarden kunnen aanmerkelijk anders zijn. Als laatste, verkijk je niet op de tijd die nodig is, eerder maanden dan weken. Dus, ook al zou na werkloosheid door faillissement een doorstart mogelijk zijn, kijk vanaf de dag van ontslag om je heen en grijp je kansen.

Concurrentiebeding na faillissement
Hoewel het bedrijf na faillissement “niet meer bestaat” is het niet zo dat daarmee het anti-concurrentie beding automatisch vervalt. Dat hangt af van de wijze waarop de curator het faillissement afwikkelt, de activa verkoopt aan derden en voor het personeel een regeling probeert te treffen. Laat je bijstaan door een jurist, deze kan altijd in overleg treden met de curator om te zoeken naar een oplossing bij werkloos door faillissement.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie