Uitkering: werkloos maar niet arm

Door Tom Spitters op 10 februari 2010  

Wie werkloos raakt, krijgt van het UWV maandelijks een bedrag ter compensatie. Dit bedrag heet de WW-uitkering. Werkloos zijn doet op die manier (financieel) minder pijn. Doordat je op deze manier inkomsten blijft hebben, kun je rustig op zoek naar een nieuwe baan. Maar natuurlijk niet té rustig!

Hoe lang heb ik recht op een uitkering?
Als je werkloos bent en een WW-uitkering ontvangt, heb je hier maar beperkte tijd recht op. Voor wie aan de wekeneis voldoet (zie de paragraaf hieronder) is dat 3 maanden. Wie aan de jareneis voldoet en 4 van de afgelopen 5 kalenderjaren heeft gewerkt, heeft recht op verlenging tot maximaal 38 maanden.

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van een uitkering?
Werkloos zijn is vervelend. Gelukkig is de kans groot dat je recht hebt op een uitkering. Je krijgt deze wanneer je aan de wekeneis voldoet: je hebt minimaal 26 van de afgelopen 36 weken gewerkt. Tevens ben je buiten je schuld werkloos geworden. Voor muzikanten en artiesten geldt dat zij in de laatste 39 weken minimaal 16 weken moeten hebben gewerkt.

Daarnaast geldt er een sollicitatieplicht. Die houdt in dat je actief op zoek moet gaan naar nieuw werk. De UWV houdt hier toezicht op en verlangt ook van je dat je solliciteert naar banen die wellicht niet helemaal bij je ervaring en smaak passen.

Hoeveel uitkering krijg ik als ik werkloos ben?
De uitkering als je werkloos bent bedraagt de eerste 2 maanden 75% van je laatstverdiende loon. Hier bestaat wel een maximum voor. Op deze manier leer je met een lager loon rond te komen. Vanaf de derde maand dat je werkloos bent is de uitkering 70% van je laatstverdiende loon.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Uitkering'

Bekijk artikelen op categorie