Berekenen transitievergoeding

Door Tom Spitters op 2 maart 2016  

Als je ontslagen wordt door wat voor reden ook, dan heb je recht op een vergoeding. Afhankelijk van het aantal dienstjaren, de vorm van het contract en de reden van ontslag, werd voorheen altijd de kantonrechtersformule toegepast. Vandaag de dag is dat lang niet altijd meer van toepassing en ontvang je een transitievergoeding. Dit heeft als doel om sneller de overstap van werk naar ander werk te maken en de zoektocht naar een nieuwe baan te stimuleren. De WW-uitkering wordt gekort en de transitievergoeding is bedoeld om te besteden aan bijvoorbeeld outplacement.

Berekenen transitievergoeding
Maar hoe wordt deze transitievergoeding nu berekend? Vanaf juli 2015 is volgens de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) het een en ander veranderd bij ontslagen. De transitievergoeding is een onderdeel van de verplichte ontslagvergoeding geworden en is wettelijk verplicht bij elk ontslag dat na twee jaar dienstverband plaatsvindt. Het berekenen van de transitievergoeding kan via een zogenoemde berekeningsformule, waarbij leeftijd, duur van het dienstverband en het bruto maandinkomen van de ontslagen medewerker, belangrijke factoren zijn. De werkgever betaalt de transitievergoeding en die bestaat uit een derde van het maandsalaris per gewerkt jaar in de eerste tien jaren. De jaren daarna wordt de helft van het maandsalaris berekend. Ook bij ontslag na een tijdelijk contract, waarbij de medewerker minimaal twee jaar gewerkt heeft, is het berekenen van een transitievergoeding van toepassing.

Lager dan ontslagvergoeding
Aan het berekenen van de transitievergoeding zit wel een maximum van 76.000 euro. Dat is een flink stuk lager dan de voormalige ontslagvergoeding, die bij de kantonrechter berekend werd. Daarnaast mag de transitievergoeding alleen besteed worden aan outplacement, loopbaancoaching of scholing. Als hier niet in geïnvesteerd wordt, moet de ontslagen werknemer belasting over de ontslagvergoeding betalen en komt het op een lager bedrag uit.

Hogere vergoeding via kantonrechter
De kantonrechter kan nog steeds iets te zeggen hebben over de hoogte van de ontslagvergoeding in de vorm van transitievergoeding. Zo kan hij van mening zijn dat het ontslag te wijten is aan de werkgever, omdat deze misschien in gebreken is gebleven of niet rechtmatig gehandeld heeft naar de ontslagen medewerker. Bij dergelijk verwijtbaar ontslag kan de kantonrechter een extra ontslagvergoeding toekennen en berekenen, bovenop de transitievergoeding. Deze extra vergoeding kent geen maximum.

Berekenen voor werkgevers
De transitievergoeding en het berekenen hiervan, roept ongetwijfeld ook vragen op bij werkgevers. Wanneer medewerkers ontslagen worden vanwege bedrijfseconomische redenen, dan is de route via het UWV verplicht. Ontslag op basis van persoonlijke redenen, waaronder bewezen slecht functioneren of een conflictsituatie, moet nog steeds verlopen via de kantonrechter. Bij een onderling overeengekomen ontslag tussen werkgever en werknemer, mag de werkgever een ontslagvergoeding betalen, die gebaseerd is op de kantonrechtersformule. Hier kunnen werkgever en werknemer onderlinge afspraken over maken, die moeten worden vastgesteld in een vaststellingsovereenkomst.

Advies en contact
Werksite geeft niet alleen advies over het berekenen en de hoogte van de transitievergoeding, maar biedt ook een landelijk platform van loopbaancoaches en outplacementbureaus. Kosteloos bieden wij de mogelijkheid om drie offertes aan te vragen en zo de stap naar een nieuwe en uitdagende baan te zetten. Neem contact met ons op via 085 - 40 195 40 of vul meteen onderstaand formulier in.

Lees ook deze artikelen:
- Transitievergoeding ontslag
- Transitievergoeding berekening
- Transitievergoeding UWV
- Ontslagvergoeding
- Recht op transitievergoeding
- Transitievergoeding vaststellingsovereenkomst
- Wanneer transitievergoeding
- Transitievergoeding belasting

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Transitievergoeding'

Bekijk artikelen op categorie