Scholingsbudget aanvragen

Door Tom Spitters op 6 maart 2020  

Een opleiding, cursus of loopbaancoaching is vanaf 2021 niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan krijgen Nederlanders een scholingsbudget.

De overheid wil dat alle Nederlanders in 2021 een scholingsbudget krijgen van €1.000 of €2.000 per jaar. Het doel is dat 200 duizend mensen zich daarmee jaarlijks gaan bijscholen. Dit budget kan bij het UWV worden aangevraagd.

Het scholingsbudget wordt ook wel STAP-budget, of ontwikkelbudget genoemd. Het beschikbare bedrag is bij uitstek geschikt en bedoeld om je te blijven ontwikkelen. Het geld kan worden gebruikt om beter te worden in je werk. Veel werkgevers vergeten om werknemers te informeren over de mogelijkheden van scholing of loopbaanbegeleiding. Je doet er daarom verstandig aan zelf het initiatief te nemen. Het scholingsbudget is namelijk beschikbaar voor iedereen die werkt, in welke functie of sector je ook actief bent; en niet direct met het idee om een andere werkgever te vinden. Veel mensen willen zich in hun eigen werk blijven verbeteren.


Scholingsbudget in CAO

In veel CAO’s is al een opleidingsbudget of ontwikkelbudget opgenomen. Dus ook voor jou als werknemer. Soms draag je hier al aan bij door een kleine aftrek per maand op je salaris.
De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkenden in krimpberoepen. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven.

Scholingsbudget aanvragen? Bel 085 - 40 195 40

Informeer eens bij je werkgever of de afdeling HR wat voor jou de mogelijkheden zijn. Het ontwikkelbudget kun je gebruiken voor een passende opleiding, cursus, training of andere scholingsactiviteit om jezelf verder te ontwikkelen. Het doel is om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Een loopbaancoach kan bijvoorbeeld een persoonlijk carrièreplan maken. Hierin staan concrete doelen voor de komende vijf jaar voor jouw loopbaan. Denk daarbij aan beroepskeuze, competenties, scholing en loopbaanontwikkeling.


Persoonlijk advies

Heb je toegang tot het scholingsbudget? Mag je het inzetten? Neem dan contact op met Werksite, bel 085 - 40 195 40. Werksite brengt je kosteloos in contact met loopbaanbegeleiders en/of studiekeuzebureaus om je verder te helpen bij je loopbaanvragen.

Nog een laatste tip: de kosten van cursussen kunnen door je werkgever in 2021 niet meer van de belasting worden afgetrokken. In plaats daarvan krijgen Nederlanders medio 2022 een scholingsbudget, het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Laat deze kans op persoonlijke ontwikkeling niet liggen.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Loopbaanadvies'

Bekijk artikelen op categorie