Artikel geschreven door Werksite.nl

Scholingsbudget aanvragen

Een opleiding, cursus of loopbaancoaching is vanaf 2021 niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan krijgen Nederlanders een scholingsbudget.

De overheid wil dat alle Nederlanders in 2021 een scholingsbudget krijgen van €1.000 of €2.000 per jaar. Het doel is dat 200 duizend mensen zich daarmee jaarlijks gaan bijscholen. Dit budget kan bij het UWV worden aangevraagd.

Het scholingsbudget wordt ook wel STAP-budget, of ontwikkelbudget genoemd. Het beschikbare bedrag is bij uitstek geschikt en bedoeld om je te blijven ontwikkelen. Het geld kan worden gebruikt om beter te worden in je werk. Veel werkgevers vergeten om werknemers te informeren over de mogelijkheden van scholing of loopbaanbegeleiding. Je doet er daarom verstandig aan zelf het initiatief te nemen. Het scholingsbudget is namelijk beschikbaar voor iedereen die werkt, in welke functie of sector je ook actief bent; en niet direct met het idee om een andere werkgever te vinden. Veel mensen willen zich in hun eigen werk blijven verbeteren.


Scholingsbudget in CAO

In veel CAO"s is al een opleidingsbudget of ontwikkelbudget opgenomen. Dus ook voor jou als werknemer. Soms draag je hier al aan bij door een kleine aftrek per maand op je salaris.
De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkenden in krimpberoepen. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven.

Scholingsbudget aanvragen? Bel 085 - 40 195 40

Informeer eens bij je werkgever of de afdeling HR wat voor jou de mogelijkheden zijn. Het ontwikkelbudget kun je gebruiken voor een passende opleiding, cursus, training of andere scholingsactiviteit om jezelf verder te ontwikkelen. Het doel is om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Een loopbaancoach kan bijvoorbeeld een persoonlijk carriëreplan maken. Hierin staan concrete doelen voor de komende vijf jaar voor jouw loopbaan. Denk daarbij aan beroepskeuze, competenties, scholing en loopbaanontwikkeling.


Persoonlijk advies

Heb je toegang tot het scholingsbudget? Mag je het inzetten? Neem dan contact op met Werksite, bel 085 - 40 195 40. Werksite brengt je kosteloos in contact met loopbaanbegeleiders en/of studiekeuzebureaus om je verder te helpen bij je loopbaanvragen.

Nog een laatste tip: de kosten van cursussen kunnen door je werkgever in 2021 niet meer van de belasting worden afgetrokken. In plaats daarvan krijgen Nederlanders medio 2022 een scholingsbudget, het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Laat deze kans op persoonlijke ontwikkeling niet liggen.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Werkgeluk voor jezelf creëren

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou k...

Artikel

Loopbaan op dood spoor

Volgens loopbaanexperts is het geen uitzondering dat werknemers blijven hangen in een functie die ...

Artikel

Wat is loopbaanplanning?

Carrière maken is natuurlijk mogelijk zonder vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit op toeval a...

Artikel

Succesvolle carriereswitch maken!

Heb je het gevoel dat je qua werk niet op de juiste plek zit, dat je baan een sleur wordt of heb je ...

Artikel

Loopbaanadvies verhoogt het rendement van werknemers

Gemiddeld is 58% van alle werknemers van mening dat loopbaanadvies een belangrijke bijdrage levert a...

Artikel

Hulp bij loopbaancoaching met een loopbaancoach

Het overkwam mij zelf ook: ik had toerisme gestudeerd maar kon geen leuk werk vinden na mijn afstude...

Artikel

Pensioenadvies door professionals

Dat je op je 65e geen AOW meer krijgt, wist je al. Deze leeftijdsgrens gaat langzamerhand omhoog. Wa...

Artikel

Loopbaanadvies nodig, stel je vraag

Wil je weten wat voor jou de juiste functie is? Heb je het idee dat je vastzit in een doodlopende ba...