Wat is een assessment test?

Door Tom Spitters op 11 maart 2011  

Bij steeds meer bedrijven houdt de sollicitatieperiode méér in dan alleen een gesprek met de directie. Zo kan er bijvoorbeeld ook een assessment test plaatsvinden. Dit type test bekijkt of je psychologisch geschikt bent voor een functie, maar wordt vaak aangevuld met praktische tests waarbij je vaardigheden op de proef worden gesteld.

Een assessment test vindt vaak wat later in de sollicitatieprocedure plaats. Dat wil zeggen dat je al één of twee gesprekken hebt gehad en deze succesvol hebt doorlopen. Vaak is de assessment test het laatste stadium.

Kan ik een assessment oefenen?
Omdat het jammer zou zijn als je in deze fase af zou vallen, zou het ideaal zijn als je zo'n assessment kon oefenen. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk? En waar is dat mogelijk? In dit artikel geven wij je enkele goede tips.

In veel gevallen geven werkgevers van tevoren aan wat voor soort vragen je kunt verwachten. Zo weet je of het om een persoonlijkheidstest, een intelligentietest of een test van je competenties gaat. Vervolgens is het zaak om een boek of een online programma te vinden waar je dat soort assessment oefenen kunt.

Hoe kan ik de assessment test oefenen?
Zodra je weet om wat voor test het gaat, kun je op internet je assessment oefenen. Verschillende websites bieden tests waarmee je gewend kunt raken aan het type vragen. Zo vind je hier op Werksite bijvoorbeeld een IQ-test. Met een zoekopdracht op Google vind je snel andere sites waar je voor de assessment kunt oefenen.

Wij raden je in elk geval af om een assessment test te manipuleren, want je valt gegarandeerd door de mand. De tests zijn ontworpen om je ware karakter, intelligentie of vaardigheden bloot te leggen.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Assessment'

Bekijk artikelen op categorie