Artikel geschreven door Werksite.nl

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aan sporttrainingen en amateurwedstrijden. De Tweede Kamer is niet enthousiast over deze maatregelen. Sport is juist belangrijk om fysiek én mentaal gezond te blijven. De vraag is hoe je als werknemer fit blijft onder deze maatregelen.

Veel sportverenigingen hebben een oplossing gevonden door de training te vervroegen. Hierdoor zijn sportscholen al vroeg in de ochtend gevuld met fanatieke mensen. Zelfs voetbalclubs trainen al om 07.00 uur voor de scholen en het werk begint. Een andere oplossing is het sporten tijdens werktijd.


Risico's

Te weinig beweging is niet goed voor een mens. Door het thuiswerken gaan nog meer mensen zittend hun dag door, hierdoor wordt het risico op mentale en fysieke klachten groter. Daarnaast heeft weinig beweging een negatief effect op het afweersysteem, iets wat juist in deze tijd op peil moet worden gehouden om zo de risico's te beperken.


Voordelen

Mede daarom pleiten veel mensen voor het invoeren van sport onderbrekingen tijdens het werk. Volgens de beweegrichtlijn van de gezondheidsraad moeten mensen wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen en 2,5 uur spier- en botversterkende activiteiten uitvoeren. Zonder sporttrainingen is dit lastig te realiseren. Werkgevers hoeven niet te vrezen voor de productiviteit van hun werknemers, omdat sporten een positieve invloed heeft op het concentratievermogen. Daarnaast kan het sporten voorkomen dat personeel langdurig ziek wordt of last krijgt van andere klachten.

Heb je een zittend beroep? Dit zijn enkele makkelijke oplossingen om meer te bewegen:

  • Ga op de fiets naar het werk

  • Ga een stuk lopen voor je begint te werken

  • Ga staan achter je bureau

  • Ga naar buiten tijdens de lunch.


Rechten

Het recht op sporten tijdens werktijd bestaat nog niet. Probeer dit daarom met jouw werkgever bespreekbaar te maken. Voor beide partijen is het tijdens de huidige maatregelen de beste oplossing om gezond en productief te blijven.

Naast het sporten kan je ook nog met andere oplossingen komen om vitaal te blijven. Stel bijvoorbeeld eens op kantoor voor om bureaus verstelbaar te maken, zodat je ook staand aan het werk kan. Er bestaan ook regelingen om een fiets van de zaak te krijgen. Of probeer met je collega's gezond te lunchen. De ervaring leert dat werkgevers open staan voor suggesties. Gezond leven zorgt voor minder ziekteverzuim. Dus maak sporten en een gezonde levensstijl tijdens het werk bespreekbaar.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...

Artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....