Artikel geschreven door Werksite.nl

Arbeidsomstandigheden

Elke organisatie heeft te maken met arbeidsomstandigheden; of het nu gaat om commerciële bedrijven of non profit organisaties. De regels op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn voor zowel werkgever als werknemer opgesteld in de Arbeids Omstandigheden Wet (Arbo-wet). Arbeidsomstandigheden richten zich op veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Bij veiligheid kun je denken aan het aanbieden van deugdelijk gereedschap en beschermende kleding. Wanneer het over gezondheid gaat komen bijvoorbeeld werktijden en rusttijden om de hoek kijken of het blootstellen aan harde geluiden. Op het gebied van welzijn kun je denken aan afwisselend werk met voldoende uitdaging om zo het personeel gemotiveerd te houden.

Arbeidsinspectie
Zowel werkgevers als werknemers hebben zich aan bepaalde rechten en plichten te houden, wanneer het over arbeidsomstandigheden gaat. Naleving van de regels wordt gecontroleerd door de arbeidsinspectie. De arbeidsinspectie kan eventueel onaangekondigd de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie komen controleren. Met name bij bedrijven waar risico´s op het gebied van arbeidsomstandigheden hoog zijn, controleert de arbeidsinspectie streng en regelmatig.

Risico-inventarisatie
Elke organisatie is jaarlijks verplicht een risico-inventarisatie te maken, waarbij veiligheids- en gezondheidsrisico´s op het gebied van arbeidsomstandigheden in kaart worden gebracht. Zo weet een organisatie aan welke arbeidsomstandigheden ze moeten werken en kan een organisatie zelf al een plan van aanpak maken om de arbeidsomstandigheden zo veilig en gezond mogelijk te maken.

Rechten en plichten
De werknemer en werkgever zijn beide verantwoordelijk voor het goed naleven van de regels op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zo is de werkgever verplicht een gezonde en veilige werkomgeving aan te bieden. De werknemer is op zijn beurt weer verplicht om (veiligheids)instructies goed op te volgen en om eventuele misstanden op het gebied van de arbeidsomstandigheden, zoals veiligheid en gezondheid te melden.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Sporten tijdens werktijd

Door de  Corona maatregelen zijn werknemers niet meer in staat om na 17:00 uur deel te nemen aa...

Artikel

ZZP en Arbowet: welke eisen gelden er?

Als je in een groot bedrijf werkt of hebt gewerkt, weet je dat er heel wat veiligheidsvoorschriften ...

Artikel

Welke verplichtingen kent de Arbowet?

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is er om werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden....

Artikel

Het nieuwe werken

Werken vanuit een thuissituatie groeit bij steeds meer bedrijven aan populariteit. Logisch, want b...