Artikel geschreven door Werksite.nl

Stress op het werk

Iedereen heeft wel eens te maken met stress op het werk. Dat kan te maken hebben met een hoge werkdruk, zenuwen voor een vergadering of presentatie of een conflictsituatie. Afhankelijk van de signalen die het lichaam afgeeft, is het mogelijk stress weg te nemen met behulp van ontspanningsoefeningen.

Signalen
Stress op het werk gaat gepaard met verschillende lichamelijke signalen. Wanneer de hoge druk aanhoudt, kunnen deze signalen steeds erger worden. Een aantal lichamelijke signalen die met stress op het werk gepaard gaan zijn: vermoeidheid, rugpijn, stijfheid in spieren, hoofdpijn, RSI-klachten zoals pijnlijke schouders.

Ontspanningsoefeningen
Voorkomen van stress op het werk is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar helaas gaat dat niet altijd. Om van de lichamelijke ongemakken af te komen die gepaard gaan met stress op het werk, zijn ontspanningsoefeningen een uitkomst. Ontspanningsoefeningen kunnen op verschillende manier worden gedaan. Veel ruimte is er niet voor nodig en de werknemer kan zelf de tijd bepalen wanneer hij de ontspanningsoefeningen uitvoert.
Er zijn werkgevers die ontspanningsoefeningen aanbieden in de vorm van yoga. Bedrijfsyoga is er op gericht om met houding en ontspanningsoefeningen de werknemer weer nieuwe energie te geven.

En verder
Ook worden er wel ontspanningsoefeningen aangeboden in de vorm van stoelmassage op het werk. Werknemers krijgen zo letterlijk de kans om de stress van het werk van hun schouders te laten glijden.
Verder zijn er ontspanningsoefeningen, waarbij werknemers aandacht krijgen voor hun ademhaling. Het nemen van een korte time-out (zoals een toiletbezoekje) werkt ook goed om even de stress de baas te worden. Negatieve gedachten om buigen naar positieve is ook een functionele ontspanningsoefening. Met een positieve instelling is men beter in staat om met stress om te gaan. Dankzij deze tips om beter met stress op het werk om te gaan, weet u hopelijk te voorkomen dat u overspannen raakt.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Psychische klachten door werk

Wanneer je te maken krijgt met psychische klachten door werkomstandigheden is het zaak om zo snel mo...

Artikel

Stress op het werk

Iedereen heeft wel eens te maken met stress op het werk. Dat kan te maken hebben met een hoge werkdr...

Artikel

Zwangerschapsverlof, vervanging en ... ontslag!

Wanneer een werkende vrouw zwanger wordt heeft zij recht op verlof tijdens haar zwangerschap. Dit ve...

Artikel

Emotionele intelligentie op het werk

Emotionele intelligentie is het vermogen tot inleven in anderen. Mensen die zich goed in de ander ...

Artikel

Pesten tijdens het werk: waarom?

Het is niet helemaal helder waarom mensen pesten tijdens het werk. Er bestaan allerlei verklaringe...