Artikel geschreven door Werksite.nl

IRO of Individuele Reintegratie Overeenkomst

Dankzij de IRO of individuele re-integratie overeenkomst heb je het traject voor de terugkeer naar werk helemaal zelf in de hand. De IRO is voor medewerkers die door ziekte, arbeidsongeschiktheid of langdurige werkloosheid hulp willen krijgen bij een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. In veel gevallen gaat het om uitval uit het arbeidsproces door ziekte. De arbeidsdeskundige van de Arbodienst of de casemanager van het UWV kunnen de werkloze medewerker aanmelden voor een IRO traject.

Persoonlijk advies nodig? Bel 085 - 40 195 40

Het IRO traject

Door bemiddeling van de arbodienst of het UWV is het mogelijk een individuele re-integratie overeenkomst te verkrijgen. Met de IRO kan een re-integratiebureau gezocht worden. De keuze voor het bureau is vrij en mag door de werkzoekende zelf bepaald worden. Zodra een geschikt bureau gevonden is, zal deze een plaatsingsplan opstellen, het draaiboek voor de hulp bij het zoeken naar en vinden van passend werk. Gedurende het traject is aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling, analyse van sterke en zwakke kanten, sollicitatie training en begeleiding en na het vinden van een baan begeleiding op de werkplek.

Hoe kies je het ideale bureau

De keuze voor een re-integratie bureau is vrij. Het is daarom van belang je goed te oriënteren en een bureau te zoeken dat bij je past en waarmee het klikt. Het IRO traject is behoorlijk persoonlijk en gaat ook om iets heel belangrijks: je toekomstige carriëre. Vergelijk de mogelijkheden en aanbiedingen en kijk ook naar de kosten. Over het aan jou toebedeelde budget ben je zelf de baas.

Vergelijk alle re-integratiebureaus

Bent u door ziekte of een ongeval een tijd uit de professionele roulatie geweest? Zomaar terugkeren op de werkvloer is vaak niet zo makkelijk. In uw afwezigheid zijn er allerlei veranderingen doorgevoerd. De veroorzaker van uw absentie heeft wellicht ook uw capaciteiten aangetast. Kortom: bij het herintreden kunt u alle hulp gebruiken die voorhanden is.

Wanneer we het specifiek hebben over re-integratie bij overheid en onderwijs, kunt u profiteren van gespecialiseerde hulp in de vorm van re-integratiebureaus. Maar voordat we uitleggen wat hun taken inhouden, willen we u attenderen op de verschillende vormen van re-integratie.

Re-integratie 1e spoor

Uw werkgever is wettelijk verplicht om zijn uiterste best te doen u weer in dienst te nemen, ook als dat betekent dat er aanpassingen aan de werplek vereist zijn. Bestaat er écht geen mogelijkheid om u terug te laten keren op uw werkplek, dan is er sprake van een re-integratie via het 2e spoor. Daarover leest u hieronder meer.

Re-integratie 2e spoor

Wanneer u, bijvoorbeeld door uw gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, niet meer bij uw huidige werkgever kunt terugkeren, zal uw werkgever u moeten helpen een nieuwe baan te vinden. Dat kan uw baas via zijn eigen netwerk doen, maar in de meeste gevallen schakelen werkgevers hier specialisten voor in: re-integratiebureaus. Deze vormen de schakel tussen langdurig thuiszittende en de arbeidsmarkt. Zij weten wat ervoor nodig is om werknemers klaar te stomen voor de werkvloer en assisteren bij een eventuele loopbaanverandering.

Over die nieuwe loopbaan gesproken: de eerste zes maanden mag u gewoon solliciteren op banen die nauw aansluiten op uw opleiding en werkervaring. Heeft u binnen die tijd nog niets gevonden, dan vraagt het UWV u om u ook te richten op banen die niet direct in uw ervarings- of interessegebied liggen. Uiteraard probeert een re-integratiebureau u binnen zes maanden aan een baan in het onderwijs of bij de overheid.

Hoe een re-integratiebedrijf helpt

Een re-integratiebureau kan u weer aan de slag helpen. De diensten die hiervoor tot uw beschikking staan, hangen af van het spoor waar u op 'reist'. Kunt u bij uw eigen werkgever terugkeren, dan helpen de re-integratiecoaches u met bijvoorbeeld cursussen en trainingen. Zit u op het 2e spoor en dient u een nieuwe werkgever te vinden, dan is het re-integratiebedrijf uw bondgenoot op het gebied van baan-evaluatie, sollicitatietraining en jobhunting. Vanzelfsprekend kiest u voor een bureau dat vaker mensen helpt met re-integratie bij overheid en onderwijs.

Vergelijk 3 re-integratie offertes

De kosten van re-integratie

Re-integratiecoaches vragen een behoorlijk uurloon. Gelukkig hoeft u zich daar niet zorgen over te maken, omdat re-integratietrajecten grotendeels worden gefinancierd door de overheid. Mocht uw traject het budget overschrijden, dan is de kans groot dat uw werkgever het verschil betaalt. Het is namelijk in zijn belang dat u binnen twee jaar na ziekmelding weer aan de slag kunt en niet arbeidsongeschikt wordt verklaard.

Handig offertes aanvragen

Voordat u een re-integratiebureau kiest, zal uw werkgever hier akkoord voor moeten geven. Vaak is dit een formaliteit, maar u heeft er wel een prijsraming voor nodig. Werksite maakt het makkelijk voor u en stuurt uw offerte-aanvraag door naar verschillende re-integratiebureaus. Vertel iets over uw persoonlijke situatie en de bureaus zullen de slagingskans inschatten. Daarnaast brengen zij een offerte uit. Probeer het meteen!

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Re-integratie en wet poortwachter bij solliciteren

De verbetering wet poortwachter kent een stappenplan voor re-integratie. Zo kom je na uitval door ti...

Artikel

Re-integratiebureaus offerte re-integratie tweede spoor

Voor re-integratiebureaus telt maar één ding; mensen zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces la...

Artikel

Re-integratiebureau zoeken: zo doet u het

Wanneer u na een langdurige periode van afwezigheid, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, weer a...

Artikel

Persoonlijk advies bij een Naar Werk-traject

Ga jij een Naar Werk-traject starten, maar heb je geen idee hoe je een goede coach vindt? Wij lossen...

Artikel

De kosten van re-integratie

Re-integratie is bedoeld voor mensen die door ziekte of andere reden lang uit het arbeidsproces zijn...

Artikel

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Elk gezond iemand denk niet na over re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Maar er kunnen redenen z...

Artikel

Ontslagvergoeding en re-integratie

Iedereen die met re-integratie te maken heeft, weet dat het ingewikkelde materie is. Allereerst zijn...

Artikel

Werkfit Helpdesk: gratis hulp bij start Werkfit-traject

Ontvang jij een WIA- of Ziektewet-uitkering en wil je graag weer aan het werk? Het UWV biedt de perf...

Artikel

WERKFIT Traject van UWV

Werkfit is bedoeld voor mensen met een uitkering (WGA, WAO, Wajong, Ziektewet of WAZ) die kunnen wer...

Artikel

Wat doen re-integratiebureaus?

Wanneer u een tijd uit de professionele roulatie bent geweest, bijvoorbeeld door ziekte of een ongev...