Werving en selectie van kandidaten

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

Het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor functies wordt ook wel recruitment genoemd. In het Nederlands noemen we dit werving-en-selectie. Als je als werkzoekende in zo’n proces terecht komt, weet je dat je met een serieuze partij te maken hebt; een bedrijf dat tijd en geld besteedt aan het vinden van de juiste mensen, zal ook op de werkplek investeren in de werknemers.

Grote bedrijven beschikken vaak over een eigen P&O-afdeling die belast is met de taken die bij werving-en-selectie horen. Kleinere bedrijven of organisaties die zich deze moeite willen besparen, besteden dit proces uit aan uitzendbureaus of detacheerders. Voor de kandidaat betekent dit dat hij eerst op basis van een tijdelijk contract het bedrijf binnenkomt. Bevalt de samenwerking wederzijds, dan kan het contract voor langere of zelfs onbepaalde tijd worden aangegaan.

Hoe gaat werving-en-selectie in zijn werk?
Als het even kan, voert een bedrijf zelf de recruitment uit. Heeft het hiervoor niet het personeel of de tijd, dan kan een bedrijf dit uitbesteden aan professionele recruiters, die een fee over het bruto salaris van de werknemer krijgen. Het bedrijf vertelt welke karaktereigenschappen en ervaring belangrijk zijn voor een vacature, wanneer de recruiter op zoek gaat en intern.

Een interessante vorm van recruitment is de headhunting. De ‘koppensnellers’ zijn gespecialiseerd in het aantrekken van personeel in hogere functies. Zij gaan op zoek binnen hun eigen netwerk, maar deinsen er niet voor terug om professionals die in dienst zijn bij andere organisaties een aantrekkelijk aanbod te doen.

Wat zijn jouw ervaringen?
Zit je zelf in een proces van werving-in-selectie? Andere bezoekers aan deze site zijn benieuwd naar je ervaringen. Laat hieronder je reactie achter om te laten weten hoe het proces verloopt. Voor wie vragen heeft over werving-en-selectie kunnen onze loopbaanexperts, elk met hun unieke expertise, duidelijkheid bieden.

Bekijk hier alle werving-en-selectiebureaus in Nederland.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werving & Selectie'

Bekijk artikelen op categorie