Wanneer transitievergoeding

Door Tom Spitters op 2 maart 2016  

Bij ontslag heeft iedereen die langer dan twee jaar in dienst is bij dezelfde werkgever, recht op transitievergoeding. Maar wanneer krijg je deze vergoeding en wanneer treedt de betaling in werking? De transitievergoeding is er voor iedereen die zowel in vaste of tijdelijke dienst heeft gewerkt. Wanneer deze vergoeding niet aan scholing of outplacement wordt besteed, moet de ontslagen medewerker er belasting over betalen. Dat zorgt voor een stimulans om snel de overstap naar een nieuwe baan te maken en hierin geassisteerd te worden door professionals.

Wanneer wel transitievergoeding
Wanneer de werkgever aantoont, dat bedrijfseconomische reden de grondslag is voor het ontslag, dan heeft de medewerker recht op transitievergoeding. De hoeveelheid dienstjaren is bepalend voor de berekening van de transitievergoeding, met een maximum van 76.000 euro. Wanneer de medewerker op jaarbasis meer verdiende dan dit bedrag, dan geldt dit jaarsalaris als transitievergoeding. Ook wanneer de medewerker zelf ontslag indient of wanneer zijn contract niet verlengd wordt, heeft hij recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook voor nalatigheid door de werkgever.

Wanneer geen transitievergoeding
Er zijn ook situaties waarbij de medewerker geen recht heeft op de transitievergoeding. Onder andere als de medewerker nalatig heeft gehandeld of wanneer het bewezen is dat hij niet goed functioneerde, is een transitievergoeding niet mogelijk. Ook bij een dienstverband van korter dan twee jaar, heeft de medewerker geen recht op transitievergoeding. Jongeren tot 18 jaar die minder dan 12 uur per week gewerkt hebben, krijgen ook geen transitievergoeding.

Verwijtbaarheid werkgever
Wanneer het ontslag sterk te wijten is aan nalatigheid van de werkgever, dan is het mogelijk dat de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekent, bovenop de wettelijke transitievergoeding. Iedereen die korter dan twee jaar in dienst is geweest, kan geen aanspraak maken op de transitievergoeding, maar de kantonrechter kan dan wel een extra vergoeding toekennen. Denk bijvoorbeeld aan gevallen, waarin de werkgever zijn medewerker onheus heeft bejegend, andere taken heeft verlangd dan in het arbeidscontract is opgenomen of zich niet heeft gehouden aan een CAO.

Aanpassingen
De transitievergoeding zorgt ook voor aanpassingen bij de werkgever. De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen, wanneer de medewerker korter dan twee jaar in dienst was. Ook mag de werkgever samen met zijn medewerker afspraken maken omtrent het ontslag en dit vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Wanneer de werknemer hiermee akkoord gaat, ontvangt hij een ontslagvergoeding.

Ontvang drie offertes
Outplacementbureaus en loopbaanadviseurs kunnen een uitstekende hulp bieden bij de zoektocht naar nieuw werk. Werksite beschikt over een groot landelijk netwerk en geeft de mogelijkheid om gratis drie offertes te ontvangen van professionele bureaus, door onderstaand formulier in te vullen. Direct informatie aanvragen kan natuurlijk ook. Wij zijn bereikbaar via 085 - 40 195.

Lees ook deze artikelen:
- Berekenen transitievergoeding
- Transitievergoeding ontslag
- Transitievergoeding berekening
- Transitievergoeding UWV
- Ontslagvergoeding
- Recht op transitievergoeding
- Transitievergoeding vaststellingsovereenkomst
- Transitievergoeding belasting

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Transitievergoeding'

Bekijk artikelen op categorie