Depressief of burn-out op het werk

Door Tom Spitters op 25 oktober 2012  

Iemand die depressief is of last heeft van een burn-out kan niet goed functioneren op de werkvloer. Vroeg of laat moet hij of zij zich ziek melden. Het is lang niet altijd makkelijk om een depressie of burn-out te herkennen.

Wat zijn de oorzaken van deze psychische klachten, wat zijn de symptomen en wat kun je er tegen doen?

Wat is zijn de oorzaken?
Een depressie of burn-out kan ontstaan door een stressvolle situatie op het werk. Denk hierbij aan een hoge werkdruk, waarbij je continu te maken hebt met strakke deadlines of aan lange onregelmatige werktijden. Ook een slechte relatie met je baas kan een rol spelen. Misschien hebben jullie ergens een conflict over of vind je dat je te weinig ondersteuning krijgt.

Burn-out herkennen
Mensen die zelf een burn-out hebben gehad, zeggen wel eens dat je beter een been kunt breken, dan een burn-out kunt krijgen. Probeer immers maar eens aan de buitenwereld duidelijk te maken waarom je niet meer kunt werken.

Symptomen zijn onder andere een gevoel van emotionele uitputting en een afstandelijke houding ten opzichte van het werk. Vaak heb je een gevoel dat je niets meer waard bent. Daarnaast kun je last hebben van slaapproblemen, woede-uitbarstingen, angstgevoelens en wantrouwen ten opzichte van anderen.

Depressie herkennen
Een depressie herken je vooral aan gevoelens van somberheid. Als je depressief bent, ben je niet in staat om positieve gedachten of gevoelens te genereren Dat maakt het erg moeilijk om te functioneren op de werkvloer. Zelf na de succesvolle afronding van een belangrijk project maak je je waarschijnlijk alweer zorgen over een volgende klus.

Een depressie kan ook gepaard gaan met lichamelijke klachten als slapeloosheid, hoofdpijn of maagpijn.

Wat kun je er tegen doen?
Voel je je depressief of heb je last van een burn-out, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Ga allereerst naar je huisarts om een diagnose te laten stellen.

Misschien is het tijd om eens een andere richting te kiezen binnen je carrière. Voor verdere loopbaanbegeleiding kunnen de experts van Werksite je bijstaan met advies.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Psychische hulp'

Bekijk artikelen op categorie