Wettelijke aansprakelijkheid werkgever

Door Tom Spitters op 15 mei 2010  

Een werknemer die bij de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden schade toebrengt aan derden is daar persoonlijk niet voor aansprakelijk. In vrijwel alle gevallen is het de werkgever die aansprakelijk is, tenzij deze kan aantonen dat de werknemer de schade bewust heeft veroorzaakt of dat de schade het gevolg is van roekeloos gedrag. De zorgplicht van de werkgever gaat dus erg ver. De werkgever heeft zich hiervoor verzekerd via de WA-verzekering.

Aansprakelijkheid werkgever bij ongeval
Een werknemer die zelf schade lijdt als gevolg van de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden, kan daarvoor de werkgever aanspreken. Ook hier geldt dat de zorgplicht van de werkgever ver gaat. Van belang is of de werkgever alles in het werk heeft gesteld om te zorgen voor veilige werkomstandigheden, correct gebruik van machines en gereedschappen, de juiste instructie en informatie en zo meer. In praktijk is vrijwel altijd de werkgever aansprakelijk, zelfs als het ongeval eigenlijk de schuld is van de werknemer. Wettelijke aansprakelijkheid van de werkgever gaat zo ver, dat een ongeval ontstaan op de thuisreis na een borrel op het werk de werkgever verweten kan worden, in plaats van (alleen) de werknemer.

Wat te doen bij aansprakelijkheidstelling?
Zodra sprake is van schade of een ongeval, doet de werknemer er verstandig aan juridische bijstand te zoeken. Vaak is bij de vakbond of de beroepsvereniging veel kennis en ervaring aanwezig, maar ook veel advocaten zijn gespecialiseerd op het terrein van wettelijke aansprakelijkheid werkgever. Juridisch advies kan ervoor zorgen dat de werknemer schadeloos gesteld wordt voor hetgeen hem of haar is overkomen. Bij een ongeval kan dit om forse bedragen gaan, zeker als de werknemer door het ongeval niet meer in staat is om hetzelfde werk te blijven verrichten.

Raadpleeg direct een jurist of advocaat bij schade of ongeval en laat je adviseren op het gebied van wettelijke aansprakelijkheid werkgever.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Juridisch advies'

Bekijk artikelen op categorie