Time management en stress

Door Tom Spitters op 29 juni 2010  

Time management gaat over het bewaken van de tijd die je besteedt aan activiteiten en het verdelen daarvan, zodat je efficiënter en effectiever wordt in je werk. Doe je dit goed, dan ervaar je veel minder stress, dan diegenen die geen grip houden op hun tijdbesteding.

Controle over je agenda
Soms lijkt het alsof je geleefd wordt door je agenda. Druk, deadlines, nooit de tijd om iets goed af te maken. Collega’s of je baas die je aansporen op te schieten en nog meer werk op je bureau laden. Daar krijg je stress van, want je wilt nu eenmaal laten zien dat je het werk aankunt en het ook nog eens goed doen. Dit is de situatie zonder time management.

Nee zeggen
Om controle te krijgen over je agenda moet je assertief zijn en leren nee te zeggen. Tegen je collega’s en tegen je baas, zodra men méér van je verlangt dan kan. Nee zeggen betekent niet dat je onaardig bent; het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt! Je zegt feitelijk: als je wilt dat ik dit ook nog doe, dan zal ik iets anders moeten laten. Stel samen vast welke doelen belangrijk zijn, hoeveel werk daarbij komt kijken en wanneer dat klaar kan zijn.

Planning maken
Zorg dat je alle activiteiten die je moet doen inzichtelijk bijhoudt in je agenda. Houd vast aan een gemaakte planning. Maar doe het werk dan ook, zonder je te laten afleiden. Want dan verlies je de verkregen controle meteen weer. Ga zorgvuldig en bewust om met je tijd, ook voor lezen en beantwoorden van e-mail, je telefonische bereikbaarheid en of je aanspreekbaar bent voor collega’s of niet. Kijk eens om je heen; niet diegene met de meeste stress is een harde werker, het is juist die collega die het meest productief is.

Time management kun je leren, door een timemanagement training of timemanagement cursus te doen, of door leuke time management games.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Coaching'

Bekijk artikelen op categorie