Maatschappelijk werker worden

Door Tom Spitters op 31 augustus 2010  

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) richt zich op het hulp bieden aan mensen met problemen in hun werk, relatie, opvoeding, schulden, werkloosheid en andere problemen. De maatschappelijk werker probeert cliënten die vaardigheden te leren, die nodig zijn om problemen het hoofd te bieden en om hun situatie te kunnen verbeteren.
Maatschappelijk werker iets voor jou? Ontdek het zelf en doe de gratis beroepskeuzetest.

Analyseren, bemiddelen, begeleiden
De maatschappelijk werker is niet diegene die de problemen voor de cliënt oplost. Juist door afstand te bewaren en een goede probleemanalyse te maken, is de maatschappelijk werker in staat de cliënt te begeleiden en waar nodig door te verwijzen. Meestal is de hulp dus ook van tijdelijke aard. Zodra de cliënt dankzij de maatschappelijk werker de juiste richting weer heeft gevonden, zal de begeleiding meer op afstand plaatsvinden

Vaardigheden voor maatschappelijk werk
De bereidheid mensen te willen helpen, inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden zijn de eerste vereisten voor algemeen maatschappelijk werk. Maar tegelijk is ook zelfkennis van belang, om afstand te kunnen bewaren en niet meegesleurd te worden in soms heftige probleemsituaties. Goed kunnen samenwerken met allerlei instanties en goed kunnen organiseren is ook erg belangrijk.

Opleiding maatschappelijk werk
Door heel Nederland kun je de HBO opleiding voor Algemeen Maatschappelijk Werk volgen. Is het MBO je vooropleiding, dan dien je het MBO af te ronden op niveau 4. Omdat veel vraag bestaat naar maatschappelijk werk, is je kans op werk relatief groot.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Beroepskeuze'

Bekijk artikelen op categorie