Vraag

Moet ik na mijn WW uitkering mijn eigen huis opeten

Het bedrijf waar ik werk gaat sluiten in juli 2017, ik ben 47 jaar.
Ik ben alleenstaande vader met een koophuis.
Is het zo dat ik na mijn WW-uitkering mijn eigen huis op moet gaan eten?

07-11-2022 Vraag van Walter

Beste Walter,
Ik begrijp uw zorgen. Ik heb voor u informatie van de site van de Belastingdienst geplaatst. Mogelijk heeft u hier iets aan.
Met vriendelijke groet,

Maruscha
Snoeijing Re-integratie en Coaching
------------------------------------------------------------------------------------------
Wanneer heb ik met een eigen huis recht op bijstand?


Met een eigen huis heeft u recht op bijstand als u voldoet aan de algemene voorwaarden van de bijstand. U mag bijvoorbeeld niet te veel vermogen hebben. Een eigen huis wordt gezien als een onderdeel van uw vermogen. Uw gemeente zal dan ook beoordelen hoeveel vermogen er in uw woning zit. En hierbij kijken naar de overwaarde van uw huis.

Overwaarde huis berekenen

De overwaarde van uw huis is de huidige waarde van uw huis minus de nog niet afgeloste hypotheek. Uw gemeente kan zelf bepalen hoe zij de waarde van uw woning vaststelt. De gemeente kan bijvoorbeeld uw woning laten taxeren door een taxateur. Ook kan de gemeente uitgaan van de waarde van uw huis zoals die staat in een recente WOZ-beschikking. Uw WOZ-beschikking krijgt u als u de gemeentelijke belasting moet betalen.

Recht op bijstand: overwaarde huis lager dan € 50.100

Is de overwaarde van uw huis lager dan € 50.100? Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering als u voldoet aan 2 voorwaarden:
?U woont (met uw gezin) zelf in de woning.
?Van u kan niet worden verwacht dat u uw huis verkoopt of een (extra) hypotheek afsluit. Bijvoorbeeld omdat uw woonkosten ongeveer even hoog zijn als de huur van een voor u geschikte huurwoning.

Voldoet u niet aan beide voorwaarden? U heeft dan in principe geen recht op een bijstandsuitkering. Uw gemeente kan u verplichten om de woning te verkopen. Of een (extra) hypotheek op de woning te nemen. Van het geld dat u hiermee ontvangt kunt u voorzien in uw levensonderhoud.

In sommige situaties is het dan wel mogelijk om bijstand in de vorm van een lening te krijgen. Informeer hierover bij uw gemeente.

Algemene voorwaarden bijstand

U heeft recht op bijstand als u voldoet aan de voorwaarden. Zo mag u niet in aanmerking komen voor een andere uitkering.

07-11-2022 Antwoord door Maruscha

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste personeel

Wij staan in contact met honderden werkzoekenden in Nederland. De kandidaten solliciteren rechtstreeks op vacatures, maar je kan ook een zoekopdracht uitzetten in ons netwerk. Wij benaderen de kandidaten dan actief en maken ze enthousiast voor jouw organisatie.

Kandidaten traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40