Vraag

Kan je solliciteren op een fulltime baan als je parttime wil werken?

Ik ben een vacature tegen gekomen die helemaal aansluit bij opgedane kennis en werkervaring, echter wordt er aangegeven dat het een fulltime functie betreft. Toch wil ik heel graag solliciteren naar deze functie. Moet ik mijn parttime wens al in de sollicitatiebrief kenbaar maken of pas, indien geselecteerd, bij het sollicitatie gesprek aangeven. Ik wil niet graag mijn kansen verspelen, maar wel eerlijk zijn.

07-11-2022 Vraag van Lisa

Beste sollicitant,

Kort door de bocht: ja je kunt in principe solliciteren naar een fulltime baan, ook wanneer je parttime wilt werken. Echter het heeft wel consequenties. Hoe groot is het verschil tussen de uren die je wilt werken en de fulltime baan die je op het oog hebt? Kun je de toekomstige werkgever tegemoet komen met een interessant tegenvoorstel? Bijvoorbeeld 4 x 9 uur werken? Of kun je aantonen dat jij het werk in minder uren kunt doen met eenzelfde resultaat?

Als het verschil voor nu te groot is, dan zou je vooraf contact kunnen opnemen met de werkgever om te vragen in hoeverre de functie ook met minder uren ingevuld zou kunnen worden. Niet geschoten is altijd mis. Als jij in het gesprek de beste match blijkt te zijn, zijn de meeste werkgevers bereid om te kijken hoe je nader tot elkaar kunt komen.

Veel succes en hartelijke groet,
ElkenTalent Loopbaan- & Personeelsontwikkeling

Marianne Elken
www.elkentalent.nl
06 155 68 720

07-11-2022 Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Marianne, ik herken jouw dilemma. Toen ik na de geboorte van mijn twee kinderen weer part-time aan het werk wilde, schreef ik elke dag een sollicitatie brief. Nooit werd ik uitgenodigd, totdat ik wegliet dat ik part-time wilde gaan werken, toen werd ik achter elkaar uitgenodigd. Dat was in 1995 de tijden zijn wel iets beter geworden. Om te voorkomen dat je beiden (zowel de werkgever als jij zelf) tijd verspilt omdat er echt geen mogelijkheden voor part-time werken zijn, kan je van te voren contact opnemen met de afdelingsleider of inhoudsdeskundige. Geef aan waarom je denkt dat jij goed past op deze functie en vraag naar de mogelijkheden van part-time werken (in deze volgorde). Dus eerst aangeven welk deel van de functie jij (het liefst) in de uren dat jij beschikbaar bent, in wil vullen. Door expliciet aan te geven welk deel jij in kan vullen, kan de werkgever inschatten of ze jou willen aannemen, voor de beperkte uren dat jij beschikbaar bent. Succes!

07-11-2022 Antwoord door Diane

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste sollicitatietraining

Wij vergelijken de sollicitatietrainingen in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Sollicitatietraining traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40