Vraag

Hoe word ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

Beste,
In juli 2013 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Vrijetijdsmanagement. Na het afstuderen heb ik direct een tijdelijke baan gekregen via het uitzendbureau. Na deze periode ben ik een tijdje werkeloos geweest, heb ik nog een tijdelijke functie gehad en erna heb ik gelukkig een vaste baan gevonden.
Echter is deze baan niet zo leuk en uitdagend als dat het in eerste instantie leek. Er is amper werk en de uitdaging is ver te zoeken. Doordat het financieel minder gaat in het bedrijf ben ik ook terug gezet in mijn uren. Ik werk nog maar 20 uur in de week en hier kan ik niet van rondkomen. De noodzaak om een andere baan te vinden is dus hoog.
Mijn probleem is alleen dat ik overal waar ik solliciteer word afgewezen. Ik mag zelfs nooit op gesprek komen. Als reactie komt er altijd dat er mensen zijn met meer ervaring. Ook als ik op banen onder mijn niveau solliciteer waarvan ik denk dat ik de functie wel aan kan. Ook als ik precies heb wat ze vragen word ik afgewezen. Soms heb ik alles wat ze vragen en zelfs HBO niveau i.p.v. MBO niveau mag ik niet eens op gesprek komen. Ik vraag mij nu dus af wat moet ik doen om op te vallen om te zorgen dat ik op z'n minst op gesprek mag komen om te laten zien dat ik heel graag wil en dat ik misschien wel de persoon ben die ze zoeken?

Ik hoop dat jullie wat tips voor mij hebben.

07-11-2022 Vraag van Ria

Bij Sollicitatielab geven wij veel goed betaalbare workshops waarbij we kandidaten leren hoe te solliciteren. Ook kun je gratis tips vinden op onze website www.sollicitatielab.nl veel succes

07-11-2022 Antwoord door Ton

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Ria,
Ik kan me voorstellen dat het knap frustrerend is om steeds opnieuw te worden afgewezen. En dan heb je ook nog de noodzaak van het solliciteren, omdat je huidige baan je onvoldoende inkomen oplevert.
Vaak is er wel wat aan te doen, je moet alleen weten hoe je dat het beste kunt aanpakken. Eén van de tips die ik geef is dat je je probeert te verbinden aan de organisatie waar je naartoe schrijft. Datzelfde geldt voor de functie: overtuig de vacaturehouder dat jij de juiste persoon bent. Daar mag je best wat in overdrijven. Daarnaast is het belangrijk om je cv goed up-to-date te houden. Werk met een persoonsprofiel, voeg een foto toe en benoem je werkervaring voor zover het relevant is voor de nieuwe functie. Er is nog veel meer over te zeggen, maar ik hoop dat je zo weer even verder kunt! Vragen? Neem gerust contact met mij op!
Hartelijke groet, Simon Compagnie (www.mijnkijkopwerk.nl)

07-11-2022 Antwoord door Simon

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Ria
Het kan aan jou liggen (cv niet pakkend of overtuigend genoeg, brief niet aansprekend genoeg, te weinig ervaring waardoor je a la minute ingezet kunt worden) maar het kan ook liggen aan het akelige feit dat je gewoon met zovelen bent dat de werkgevers heel selectief kunnen zijn. Zij spelen op zeker. De werkgevers die jij hebt aangeschreven zagen in jouw reactie - terecht of onterecht - niet die zekerheid niet gezien wellicht en in andere reacties - terecht of onterecht - wel. Ik zou echt met je samen moeten kijken naar wat jij verstuurt om te zien of daar een verbetering in mogelijk is...
Naast reageren op vacatures (met per definitie veel concurrenten) is het in deze tijd goed om te lobbyen (ik vermijd even het woord netwerken - maar eigenlijk is het dat wel). Contacten leggen met mensen in het werkgebied waarin jij werkzaam wilt zijn, daar je expertise neerleggen in heldere taal zodat je verhaal goed blijft hangen. Mijn ervaring met mijn cliënten is dat als zij zelf een olievlek in beweging brengen door iets dergelijks te ondernemen, dat er dan andere reuzin om je heen ontstaat en zich kansen voor kunnen doen die je anders niet had gezien of gekregen.
Zelf actief peuteren, prikkelen, vertellen - dat is minstens zo niet veel effectiever dan reageren op een vacature. Er is veel te lezen over netwerkend solliciteren, onder andere in mijn eigen loopbaankennisbank: loopbaanbieb.nl. Wellicht haal je daar aanvullende praktische tips uit over hoe je dat aanpakt.
Heel veel succes en houd de moed er in!
Esther Esselbrugge - Impuls

07-11-2022 Antwoord door Esther

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag Ria,

Herkenbaar wat je zegt! Graag nodigen wij je uit bij ons op kantoor om naar je CV te kijken. Daar zijn geen kosten aan verbonden. We zitten in Kwadijk (tegen Purmerend).
Met vriendelijke groet,
Hyphen
Rolf Bredschneijder

07-11-2022 Antwoord door Rolf

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste sollicitatietraining

Wij vergelijken de sollicitatietrainingen in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Sollicitatietraining traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40