Vraag

Mag een leidinggevende een medewerker verplichten op een andere werkplek of locatie te re-integreren?

Ik ben vertrouwenspersoon en een medewerker die ik ondersteun en begeleid stelde mij bovengestelde vraag. Hij heeft een "frozen shoulder" en is aan het re-integreren. Echter, van zijn leidinggevende moet hij naar een andere werkplek en van de bedrijfsarts is dat (medisch gezien) niet noodzakelijk. Medewerker denkt dat de leidinggevende hem liever kwijt dan rijk is en hem daarom wilt verplichten naar een andere locatie te gaan. M.i. mag hij dit weigeren, omdat er geen gefundamenteerde redenen zijn. Klopt dat?

07-11-2022 Vraag van Glen

Ik veronderstel dat hier nog sprake is van een 1e jaar arbeidsongeschiktheid en dat werknemer dus moet re-integreren bij zijn eigen werkgever. Wanneer ik weigeren lees in je uiteenzetting, denk ik dat je niet op de juiste weg zit. Mijn advies zou zijn; laat werknemer hier samen met de werkgever via overleg proberen uit te komen. Wat deze werknemer fysiek wel of niet kan is aan het oordeel van de bedrijfsarts. Wanneer medewerker denkt dat werkgever van hem af wil, laat werknemer de werkgever dan hiermee confronteren. Beter maar direct de discussie hierover aan, dan dat dit zich gedurende de arbeidsongeschiktheid van werknemer blijft voortslepen. Door het niet bespreekbaar te maken is de kans groot op een verstoorde arbeidsrelatie met alle consequenties die daar weer bij horen.

07-11-2022 Antwoord door Arie

Vond je dit antwoord nuttig?

De bedrijfsarts is slechts adviseur en geeft een advies af waar de werkgever al dan niet naar luistert. Wellicht wil de leidinggevende - om welke reden dan ook - van de werknemer af en ik kan me voorstellen, dat het vertrouwen van de werknemer in zijn leidinggevende niet bepaald groot is. Juridisch heeft de werknemer alle recht zijn bedongen arbeid weer op te pakken nu d Bedrijfsarts heeft aangegeven dat zulks mogelijk zou zijn. Ik zou als werknemer eerst vragen wat de bezwaren zijn van de leidinggevende, zorgen voor een goede rechtsbijstandverzekering en als een andere functie wellicht meer perspectief biedt binnen de organisatie dan daarvoor gaan. De verhoudingen zijn al beschadigd en dat levert geen prettige werksfeer op. Juridisch staat de werknemer sterk maar mentaal zijn dergelijke verhoudingen niet bevorderlijk voor het herstel. Eventueel mediation aanvragen !

07-11-2022 Antwoord door Peter William

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40