Vraag

Re-integratieconsulent adviseert afkeuren

Sinds mei 2015 zit ik voor de 2e keer in de ziektewet. Bij de 1e keer lang ziek zijn, wist ik na 11 maanden terug te keren. Helaas is het nu anders. Ik heb sinds een jaar de diagnose persoonlijkheidsstoornis en heb ontzettend veel last van stemmingswisselingen. Mijn naaste collega's wisten hier niet langer mee om te gaan, ondanks mijn openheid en transparantie over mijn problematiek.

Sinds december 2016 volg ik een re-integratietraject 2e spoor. Volgens de arbeidsdeskundige en bedrijfsarts ben ik situatief arbeidsongeschikt. Maar volgens mijn re-integratieadviseur kan ik mij met deze enorme stemmingswisselingen beter laten afkeuren. Mijn bedrijfsarts is het hier niet mee eens .

Mag een re-integratieadviseur afkeuren adviseren? Zelf vind ik dit heel vreemd, want ik ging er werkelijk vanuit dat een re-integratiebureau mij zou gaan begeleiden naar terugkeer andere werkgever.

Wat mag ik in dit geval verwachten van een re-integratiebureau? Zijn zij wel genoeg gespecialiseerd om mensen met psychische beperkingen goed te begeleiden? En heeft ze gelijk? Zit een werkgever echt niet te wachten op iemand van 51 met stemmingswisselingen?

Ik weet het zelf niet meer en ben door dit advies enorm teruggevallen. Het voelt alsof ik als "mens" keer op keer word afgewezen.

07-11-2022 Vraag van Deasy

Een re-integratiebureau begeleidt naar passend werk. Je laten afkeuren is een losse kreet. Het UWV bepaalt dit. Daar heb je zelf niet de regie in. De term situatieve arbeidsongeschiktheid is gevallen. In dat geval bepaalt een externe factor jouw beperkingen. De vraag is dan of het UWV je wel toelaat tot de WIA omdat situatieve arbeidsongeschiktheid geen ziekte is. Of dat zo is, kan ik met de gegeven informatie niet beoordelen. Is je belastbaarheid erg instabiel dan kun je geen duurzame arbeidsprestatie leveren. Dan ben je mogelijk volledig arbeidsongeschikt en is streven naar een baan utopie omdat je het nooit vol houdt. Je medische situatie is zoals die is. Kun je nog werken, ga met hulp van de re-integratieconsulent op zoek naar wat daarbij aansluit. Kun je (tijdelijk) niet werken, dan heeft het geen zin te streven naar iets wat nu niet haalbaar is. Of de re-integratieconsulent bekwaam is in de begeleiding van personen met jouw aandoening kan ik niet beoordelen. Je mag kritisch zijn en kunt deze vragen/twijfel ook bespreekbaar maken.
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige en arbeidsmediator Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40