Vraag

Vallen tweede spoor activiteiten onder werktijd?

Ik zit nu bijna 1,5 jaar ziek thuis. In de afgelopen tijd heb ik twee pogingen gedaan om terug te keren in mijn eigen functie. Sinds een half jaar voeren wij twee sporen beleid en zal ik binnenkort starten met daadwerkelijk solliciteren op functies bij een andere werkgever.
Vanuit een deskundigen oordeel is oa. urenbeperking opgelegd en voer ik nu werkzaamheden uit (in eigen team) passend binnen alle gestelde beperkingen.

Nu wordt van mij verwacht dat alle tweede spoor activiteiten in 'eigen' tijd worden uitgevoerd. Dit was eerder geen probleem, omdat ik volledig thuis zat. Dit zie ik niet zitten, aangezien het al twijfelachtig is of het aantal uren dat ik per week werk behapbaar zal blijven. Ik wil niet voor een derde keer een terugkom poging zien mislukken.

Mag een werkgever dit (in eigen tijd tweede spoor activiteiten) van mij vragen?
Als tweede spoor deels eigen tijd is, welke activiteiten vallen wel onder werktijd en welke activiteiten vallen onder eigen tijd? (Denk aan: coach gesprekken, sollicitatie (CV, brieven, communicatie), sollicitatie gesprekken, zoeken naar vacatures, eventuele opleiding)

07-11-2022 Vraag van Jan

Ik zou het opnemen met je coach, als je daar toch gesprekken mee hebt. Deze kent immers het plan van aanpak, het DO met daarin de urenbeperking. Het is beslist niet onredelijk dat je deze activiteiten in je resterende contracttijd doet. Waarom is dat onredelijk? Je werkgever wil dat jij de uren die je kunt werken ook werkt.

07-11-2022 Antwoord door Roy

Vond je dit antwoord nuttig?

In het algemeen geldt dat activiteiten in spoor 2 de re-integratie in spoor 1 niet mogen belemmeren. Mits de activiteiten in spoor 1 leiden naar een structurele passende oplossing met voldoende loonwaarde. Bij twijfel of spoor 1 succesvol kan zijn, is het in jouw eigen belang om ook actief te zijn in spoor 2. Daarover zul je dan afspraken moeten maken. Het gegeven dat je een urenbeperking hebt, betekent niet dat je leven daarnaast stil staat. Bepaalde activiteiten in spoor 2 zouden wellicht toch mogelijk kunnen zijn. Of dat zo is, is afhankelijk van je medische situatie. Van belang voor jou is, dat de weg of wegen bewandeld wordt of worden waar jij ook profijt van hebt. Je kunt op jouw vraag geen algemeen antwoord geven omdat dit maatwerk vergt en daar is dossierkennis voor nodig. Zoals door Aspect aan gegeven is het bespreken met je coach een optie. Deskundigenoordeel bij het UWV eventueel maar dat stelt alles weer uit en het advies is niet bindend. Met zijn allen om tafel en de problematiek bespreken is wellicht zinvol als open kaart wordt gespeeld en inzicht gegeven wordt in de achtergronden van het handelen van partijen.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40