Vraag

Andere baan tijdens re-integratietraject

Ik ben 16 maanden gedwongen arbeidsongeschikt thuis omdat mijn werkgever al 15 maanden mijn re-integratie frustreert. Terugkeer naar mijn eigen (aangepaste) functie is, in strijd met een AD oordeel en een UWV deskundigenoordeel, door de werkgever verhinderd. Andere passende functies zijn er niet volgens de werkgever. Nu pas wordt spoor 2 ingezet, nadat ik 2 keer heb geweigerd tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Per 1 januari jl. is mijn functie komen te vervallen, dit is mij alleen mondeling medegedeeld. Ik weet niet of er een sociaal plan is en wat dat inhoudt. Op mijn verzoek om e.e.a. op schrift te zetten, heb ik geen reactie gehad. Terugkeer naar de eigen werkgever wordt hoe dan ook onmogelijk geacht door de werkgever en intussen ook door de bedrijfsarts op grond van de ernstig verstoorde arbeidsverhoudingen.

Er is een re-integratiebureau ingeschakeld, ik heb een intakegesprek gehad.
Intussen heb ik zelf een andere baan gevonden, waar ik eerst een periode via een uitzendbureau aan de slag zal gaan, waarna een vast contract wordt geboden. Naar ik begrepen heb, loop ik een groot risico als ik mezelf nu beter meld en ontslag neem om bij een andere werkgever te gaan werken. Als ik tijdens de uitzendperiode (= proeftijd) wordt ontslagen, zou ik geen recht hebben op een ww-uitkering omdat ik zelf ontslag genomen heb terwijl ik nu in feite nog tot september ontslagbescherming heb wegens arbeidsongeschiktheid. Ik ben echter boven de vijftig en een baan zoals ik nu aangeboden heb gekregen, krijg ik hoogstwaarschijnlijk niet meer. Ik acht de kans niet groot dat ik de proeftijd niet door kom, maar áls ik geen ww-uitkering zou krijgen, zou ons gezin in zeer grote financiële moeilijkheden komen. Ik wil de baan dolgraag hebben, maar ik twijfel heel erg over de gevolgen.

07-11-2022 Vraag van Madelijn

Beste Madelijn,

Wat goed en knap dat je zelf al werk hebt gevonden! Ik begrijp dat je al bij een re-integratiebedrijf bent aangemeld. Het is gebruikelijk om, wanneer er tijdens de 'wachttijd tot de WIA' werk wordt gevonden, er eerst gebruik gemaakt wordt van een proefplaatsing of werkervaringsplaats. Ook kan er gekozen worden voor detachering, waarbij je dus gedetacheerd wordt door je werkgever naar bijvoorbeeld (in dit geval) het uitzendbureau. Dit is een win-win-win situatie, waarbij je werkgever wat terugkrijgt voor jouw inzet elders, het uitzendbureau nog even niet de risico's draagt en jijzelf nog in dienst blijft en uiteraard onder de ontslagbescherming valt wegens ziekte. Ik ga er vanuit dat het re-integratiebedrijf dat is ingeschakeld, vaker met dit bijltje gehakt heeft (een ervaren en goed re-integratiebedrijf in ieder geval wel). Ik zou je dus adviseren om eerst eens contact op te nemen met je re-integratiebegeleider en hem/haar bovenstaande opties voor te leggen. Zij kunnen doorgaans ondersteunen bij het tot stand brengen van dit soort constructies (proefplaatsing/detachering).

Heel veel succes gewenst en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Jorien van Dijk
De Verzuimadvieslijn 0900-0561

07-11-2022 Antwoord door Jorien

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40