Vraag

Beter gemeld om re-integratie tweede spoor te voorkomen

Ik zit nu 1 jaar en 3 maanden in de ziektewet. Na bijna 1 jaar is er een gesprek geweest met een arbeidsdeskundige. Hierin is gesproken over spoor 1 en tegelijkertijd spoor 2 inzetten omdat er vanuit mij en arbeidsdeskundige twijfel was of ik geheel in eigen werk terug kon keren. Gaandeweg bleek het opbouwen en terugkeren in eigen werk te lukken en werk ik nu 16u van de in totaal 20u die ik zou moeten werken. Het kost me veel energie maar het lukt me in aangepast en eigen tempo wel. Het 2e spoor is in mijn ogen niet meer nodig, ook mijn teamcoordinator ziet hiervan niet het nut in gezien mijn herstel in mijn huidige werk. De bedrijfsarts en hr adviseur blijven echter vasthouden dat spoor 2 ingezet moet worden daar dit vanuit de wet poortwachter verplicht is. Ik merk dat dit veel weerstand bij mij op roept omdat het in mijn ogen dan zijn doel voorbij streeft...het doel is immers dat ik weer aan het werk ben en zelfs in mijn voormalige functie. Voor mij zou het 2e spoor traject in mijn ogen niets toevoegen omdat ik bijna volledig terug gekeerd ben. Wat zijn op dit moment mijn rechten en plichten. Heeft u advies voor mij wat ik het beste had kunnen doen in deze situatie? Ik heb ervoor gekozen om mij ook voor die laatste paar uur beter te melden en mijn herstel rustig voort te zetten met de vele vakantie en pbl uren die ik nog heb. Ik merkte dat ik alleen maar last begon te hebben van de bureaucratische regeltjes en wetten. Deze stonden voor mij een goed herstel in de weg. Voor die laatste paar uurtjes...Heb ik voor mijzelf gekozen maar heb ik hier verstandig aan gedaan?

07-11-2022 Vraag van Els

Dag Els,
Ik kan je weerstaand begrijpen. Echter, zolang je nog niet volledig werkt, dus 20 uur met alle taken en diensten die daarbij horen, verzuim je voor het deel dat je nog niet werkt. De wetgever vereist dat alles in het werk wordt gezet om je te re-integreren zonder inkomensverlies. Als je 16 uur werkt van je contract van 20 uur heb je nog 4 uur inkomensverlies. Je werkgever betaalt weliswaar door maar dat is iets anders. Als het je niet lukt om je contracturen van 20 uur per week duurzaam vol te houden gaat je werkgever na 104 weken alleen het loon betalen voor de uren die je werkt. UWV geeft dan mogelijk een loonsanctie bij een WIA aanvraag omdat bij de re-integratie niet ook naar andere opties is gelegen waarbij je wel je 20 contracturen had kunnen werken. Dit laatste is vaak een theoretisch verhaal maar daar wordt wel op getoetst door het UWV. Je beter melden en dat doen met het opvoeren van verlof is geen goede zaak. Je bent blijkbaar nog niet in staat om de belasting die bij 20 uur per week werken hoort aan te kunnen. Dan ben je voor die uren in principe nog ziek. Of er naast je re-integratie in je eigen werk op dat moment ook een tweede spoor ingezet had moeten worden kan ik met de gegeven informatie niet beoordelen. Omdat je in het tweede ziektejaar zit, zit er meer druk op de re-integratie en moet er ook breder gekeken worden om geen kansen te missen. Dit laatste is ook in jouw belang. Gaat het goed met je verdere opbouw dan heb je goed gehandeld. Soms is de door jouw gekozen weg, de goede weg. Of dat zo is, kan alleen achteraf geconcludeerd worden. En achteraf toetsen doet het UWV. Dat maakt het vaak lastig als je nu keuzes moet maken.
Ik hoop voor je dat het allemaal naar wens verloopt.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag,

je kunt mij bellen voor info

06-10137862

Groet Richard Ankoné, Nieuwe Sporen

07-11-2022 Antwoord door Richard

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40