Vraag

Zwanger tijdens re-integratie 2e spoor traject

Ik krijg op korte termijn een arbeidsdeskundig onderzoek naar mijn huidige job in relatie tot mijn beperkingen.
Ik ben nu een half jaar 50 procent ziek en gezien de aard van de aandoening zal 100 procent belastbaarheid ook niet meer mogelijk.
Nu ben ik 10 weken zwanger. Mijn werkgever weet dit nog niet aangezien het pril is.
Nu verwacht ik dat er direct een 2e spoor traject ingezet wordt naast wellicht ook 1e spoor traject.

Heeft mijn zwangerschap invloed op mijn loondoorbetaling bij ziekte? Wordt de reguliere 2 jaar loondoorbetaling verlengd met het zwangerschapsverlof? Heeft het zin om nu maar alvast te zeggen dat ik zwanger ben? Oftewel...win ik hier iets mee?

07-11-2022 Vraag van Franciska

Dag Franciska,
Allereerste gefeliciteerd! Ik kan mij voorstellen dat er allerlei vragen bij je opkomen.
De zwangerschap op zich ontslaat jou en je werkgever niet van de inspanningsverplichtingen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter. Dus zowel spoor 1 als eventueel spoor 2 zijn van toepassing. Naarmate de zwangerschap vordert wordt solliciteren lastig. De 16 weken bevallingsverlof onderbreken de wachttijd voor de WIA. Met andere woorden de wachttijd van 104 weken wordt met 16 weken verlengd. In die 16 weken heb je geen re-integratie inspanningsverplichtingen.Je hebt in die periode recht op loon en je werkgever kan bij het UWV een beroep doen op een bevallingssuitkering. Of het zin heeft om het nu te zeggen is afhankelijk hoe je relatie is met je werkgever. In ieder geval moet deze het wel op een gegeven moment weten omdat de werkgever ook een zorgplicht heeft en dan wel geïnformeerd moet zijn. Ook heeft de onderbreking met het bevallingsverlof invloed op de afspraken en de mogelijkheden in het kader van de re-integratie. Sommige taken mag je namelijk niet doen als je zwanger bent. Dus ook om die reden is het noodzakelijk om het in te brengen. Wat het goede moment is, is lastig aan te geven. Bespreek het met de arbeidsdeskundige. Overigens is het niet aan de arbeidsdeskundige om je werkgever hierover te informeren.
Groeten,
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40