Vraag

Hersteld na re-integratie 2e spoor, geen nieuwe baan

Hoewel niet terecht is mijn werkgever na een lange periode van afwachten een re-integratie 2e spoor gestart. De bedrijfsarts heeft echter vastgesteld dat ik na de re-integratie weer 100% inzetbaar ben op mijn oorspronkelijke functie. Deze functie is door een reorganisatie echter vervallen, dit is de reden voor het opstarten 2e spoor volgens werkgever. Als ik over 4 maanden mijn re-integratie heb afgerond en mij weer 100% beter heb gemeld, wat gebeurt er dan? Moet ik dan gewoon weer aan het werk bij mijn werkgever (die eerder aangaf geen passende functies te hebben) waarna zij een ontslagprocedure kunnen opstarten? Of is misschien het ontslag proces al opgestart door het opstarten 2e spoor en is er geen opzegtermijn meer?

Het kan allemaal nog veel gekker natuurlijk want de werkgever kan ook besluiten dat er opeens toch werkzaamheden door mij zijn uit te voeren die zij passend vinden. Dit is dan in tegenspraak met wat eerder is aangegeven, maar welke rechten en plichten heb je in dat geval?

Mijns inziens is werkgever hard op zoek naar mogelijkheden om mij tegen minimale kosten kwijt te raken en probeert daardoor te voorkomen dat een transitievergoeding moet worden betaald. Als ik namelijk zelf vertrek als ik weer beter ben, dan heb ik geen recht meer op deze vergoeding, maar er blijven werken is door de slechte handelswijze van werkgever geen reeele optie meer.

Wie weet hoe het echt zit en kan mij dit vertellen?

07-11-2022 Vraag van Ernst

Dag Ernst,
Hoezo zou je zelf vertrekken? Tijdens ziekte is er een ontslagbescherming gedurende 104 weken. Ben je hersteld en kun je dan in principe weer je werk doen dat je deed waarvoor je ziek bent gemeld dan zou zou je daar normaliter in hervatten. Is dit werk er niet meer dan kan dat natuurlijk niet en dan geldt voor jou net als voor eventuele andere collega's het sociaal plan voor zover dat er is. De ontslagbescherming is niet meer van toepassing en de werkgever kan de ontslagprocedure opstarten. Het 2e spoor traject treedt niet in de plaats van een ontslagprocedure. Dat staat daar los van. Zijn er passende en geschikte werkzaamheden dan mag de werkgever die aanbieden en zul je deze in principe ook moeten accepteren. Je ontvang tenslotte ook loon. In de tijd kunnen kunnen onverwachte kansen zich voordoen. Wat er eerst niet was kan er nu wel zijn en dan moet de werkgever dat ook aanbieden. Of je nu ziek uit dienst gaat of vanwege de reorganisatie in beide gevallen is de transitievergoeding in principe van toepassing.
Ik hoop dat ik je vragen in voldoende mate heb kunnen beantwoorden. Sterkte met alles.
Brigitte Gerringa, Registerarbeidsdeskundige Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40