Vraag

Ontslag na twee jaar ziekte en re-integratie tweede spoor

Ik zit momenteel in het re integratietraject tweede spoor, daar de verwachting is dat ik niet ben hersteld voordat de 2 jaar voorbij zijn. Ik heb nog vijf maanden om een andere functie te vinden bij een ander bedrijf voordat ze willen dat ik uit dienst treedt.
Mijn vraag is of mijn werkgever gerechtigd is mij te ontslaan na de twee jaar ziekte voor ik een andere functie zou hebben gevonden op grond van niet kunnen re integreren in de huidige functie in huidig bedrijf.
Zij hebben het samenwerken met een re integratiebureau uitgesteld tot nu. Ik ben zelf al begonnen met om me heen kijken en solliciteren echter zou het sneller zijn gegaan als ik direct een coach had gehad toen werd aangekondigd dat tweede spoor zou worden ingezet. Ik neem aan dat het UWV eerst moet beoordelen of de uitdiensttreding terecht zou zijn?
Ik heb in februari al diverse bureaus aangedragen, helaas hebben ze er lang om heen gedraaid en hebben ze nu zelf wel een voorstel gedaan om samen te werken met iemand.

07-11-2022 Vraag van Mike

Goedemorgen,
Zonder alle details te weten over jouw exacte situatie is de basis ongeveer als volgt: Een bedrijf mag de medewerker in principe 'ontslaan' na 2 jaar ziekte. Je krijgt dan of WIA of WW. Echter, het UWV gaat eerst beoordelen of jouw werkgever er alles aan heeft gedaan om je te re-integreren. Zijn alle mogelijkheden in het eerste spoor bekeken en onderzocht én is na een jaar (!) spoor 2 ingezet om jou als medewerker alle kansen te geven om te oriënteren op ander werk, te solliciteren etc.
Als het UWV constateert dat er niet voldoende is gedaan, dan wordt de beoordeling uitgesteld en kan de werkgever nog een jaar langer jouw salaris betalen.
Uiteindelijk voor alle partijen niet wenselijk, ik hoop vooral dat je spoedig een leuke en passende baan gaat vinden!

07-11-2022 Antwoord door Roberto

Vond je dit antwoord nuttig?

Ik deel de mening van Willem van der Ven dat je werkgever veel steken heeft laten vallen. Waarschijnlijk zal het UWV niet akkoord gaan met de gang van zaken. Wel zou ik je aanraden om op papier te zetten wat er allemaal is gebeurd. Hou een soort dagboek bij van de acties van de werkgever en wat jij eraan gedaan hebt om wel weer aan het werk te komen.
Ook vraag ik me af of er een plan van aanpak *re-integratieplan is gemaakt en is dat aan jou voorgelegd. Ben je met dit plan akkoord gegaan heb je iets getekend
Allemaal vragen die ik nog heb na jouw verhaal.
Verder veel succes gewenst. Ton Vermin SollicitatieLAB De weg naar Werk

07-11-2022 Antwoord door Ton

Vond je dit antwoord nuttig?

Bij ziekte kan de werkgever na twee jaar niet eenzijdig ontslaan. Wel kan de werkgever na 2 jaar en voldoende re-integratie-inspanningen (positieve toets door UWV) de loondoorbetaling stoppen en in gesprek gaan met de werknemer en het voornemen om van elkaar afscheid te nemen bespreken. Vervolgens zijn er meerdere mogelijkheden om al dan niet uit elkaar te gaan. Voor re-integratie-inspanningen (dus ook vinden van een nieuwe baan) zijn werkgever en werknemer samen verantwoordelijk. Het juiste re-integratiebureau zal de werkgever en de werknemer hierin zo gewenst kunnen adviseren.

07-11-2022 Antwoord door Jos

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40