Vraag

Voor tweede keer uitgevallen met psychische klachten, hoe re-integratietraject vormgeven?

Ik ben voor de tweede keer in drie jaar tijd uitgevallen met psychische klachten. Eerste keer burnout/depressie. Nu een depressie en constatering persoonlijkheidsstoornis. Ik doe halve dagen klussen voor Werkgever. Werkgever en ik zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat ik niet meer terug kan komen in eigen functie. Er is geen arbeidsconflict. Ik wil graag werken kan het alleen niet in een drukke veeleisende functie. Bedrijfsarts heeft twee dingen geadviseerd. Of arbeidsdeskundige laten komen. Bepaling re-integratie 1 of 2 en daarna deskundigenoordeel uwv. Of medisch expertisetraject. Zeg maar second opinion en dan de arbeidsdeskundige en UWV er alleen bijhalen als het wettelijk nodig is. Voor beide trajecten is iets te zeggen. Wat ik vooral wil naast beter worden is dat er een uitkering voor me is na twee jaar. Hetzij Wia hetzij Ww. Bedrijfsarts zei tegen mij dat ze vind dat ik meer dan genoeg doe aan mijn re-integratie. Dat ze mijn beperkingen erkent maar dat ze bang is dat het UWV het niet erkent. Daarom moet de boel goed dichtgetimmerd worden. Welk traject is wijsheid in deze. Wat zijn de haken en ogen? Zelf opteer ik naar keuze twee. Het enige wat ik wil is werken zonder ziek te worden en als dat niet mocht lukken er tenminste een WW uitkering wacht. Ik heb 12 jaar onafgebroken gewerkt en heb nu een vast contract. Ik ben onder behandeling bij psycholoog in tweede lijn, ik volg haptonomie en heb medicatie. Door de rust die me nu gegund wordt gaat het relatief goed omdat ik dingen in mijn eigen tempo kan doen en ik op het werk totaal geen druk ervaar.

07-11-2022 Vraag van Minke

Beste Minke,
Niet fijn dat je weer bent uitgevallen. Wil je duidelijkheid en voor UWV een goed onderbouwd dossier dan is idd optie (expertise) een goede keuze. Voor UWV is het dan moeilijker om af te wijken als er 2 visies liggen waarvan 1 door een specialist is opgesteld. Je hebt dan echter nog steeds geen zekerheid over wat er gebeurt na 2 jaar. Waar je in ieder geval van mag uitgaan is, dat als je arbeidsovereenkomst na 104 weken bij deze werkgever eindigt omdat je je eigen werk niet munt doen, je òf recht hebt op WW, òf recht heb op WIA. Beide uitkeringen zijn 70% van je maatgevende loon. Ook als je klachten door UWV worden erkend is het mogelijk dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt en dan niet in de WIA maar in de WW terecht komt. De arbeidsdeskundige na de expertise inschakelen is beter.
Ik weet niet wat de bedrijfsarts bedoeld met na de expertise "als het wettelijk nodig is" de arbeidsdeskundige inschakelen.
Je mag er van uit gaan dat als je 104 weken ziek bent en het lukt niet om te re-integreren de WIA beoordeling wordt uitgevoerd.
Sterkte!
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40