Vraag

Is jobcoach een vrij beroep?

Kan ik met veel praktijkervaring in het speciaal onderwijs (stageplaatsen regelen, arbeidsprojecten organiseren, stages begeleiden, contacten UWV en financiën regelen om projecten mogelijk te maken) naast mijn ervaring als trainer / coach van topjudoka's, als jobcoach aan de slag? Of moet ik dan eerst nog verplicht een cursus voor loopbaancoaching volgen?
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Rene

07-11-2022 Vraag van Rene

Hallo Rene,
Ik ben erg benieuwd wat jij zelf onder "jobcoachen" verstaat. In principe is het beroep van "jobcoach" niet echt een beschermd beroep. Realiseer je echter wel dat de doelgroep voor "jobcoaching" een totaal andere kan zijn dan die van de judoka's. Het gaat bij jobcoaching doorgaans om een andere materie dan "sport, judo enz.", plus dat je bijvoorbeeld bij voorkeur ook over veel kennis van de arbeidsmarkt en/of HRM moet beschikken om een te jobcoachen persoon adequaat te kunnen begeleiden.
Let daarnaast erop dat je uitstekende kennis moet hebben van de wet Wajong en de soms complexe fysieke en/of psychische en/of verstandelijke beperkingen die Wajongers in veel gevallen hebben. Want anders waren zij immers niet in de Wajong terecht gekomen en hebben vaak een zeer specifieke, deskundige aanpak nodig.
Daarnaast is het zo dat je ook nooit voor het UWV jobcoach opdrachten zult mogen uitvoeren indien je niet gecertificeerd bent. De certificatie kun je onder andere pas verwerven indien je bv. een officiële (post HBO) opleiding tot jobcoach hebt gevolgd. Ik kan je dit dan ook zeer aanbevelen.
Ik wens je veel succes bij je verdere overwegingen.
Met vriendelijke groet,
Alert Verzuimspecialist

07-11-2022 Antwoord door Yvonne

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Rene,

Het is een vrij beroep, maar als vrije niet gecertificeerde jobcoach zal je nauwelijks tot geen opdrachten kunnen verwerven en mogen uitvoeren.
Voor de eisen die gesteld worden aan registratie in het beroepsregister van Jobcoaches Nederland kunt u het beste hun website doornemen en dan bepalen of u aan de gestelde eisen naar uw mening voldoet. Wilt u zich certificeren dan dient u uw kennis en kunde aan te tonen aan de toetsingscommissie.
Verder sluit ik me bij de meneer of mevrouw van Alert Verzuimspecialist aan.

Maar bedenk voor u de stap naar jobcoaching zet of u met moeilijke doelgroepen wilt werken en of u over de juiste eigenschappen beschikt om dat te kunnen.
Naast uw didactische vaardigheden, heeft u veel geduld, tact en doorzettingsvermogen nodig. Ook het fingerspitzegefühl is erg belangrijk in de omgang met zowel de Wajongere of WSW-er en de werkgever.

Succes en ik ben benieuwd welke keuze u maakt.

Supportz®
Maatwerk in Begeleiding

André Supheert Bba. RL

07-11-2022 Antwoord door André

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40