'Werkloosheid Nederland laagst van Europa'

Door Tom Spitters op 29 januari 2010  

Wist je dat het in ons land best wel meevalt met de werkloosheid? Nederland blijkt het laagste werkloosheidscijfer van de EU te hebben. Een opmerkelijk feit waar landen als Spanje en Ierland jaloers op zijn.

Wat te doen bij werkloosheid
Nederland mag dan wel een lage werkloosheid hebben, als je net bent ontslagen of wegbezuinigd heb je daar niets aan. En wat moet je eigen doen als je werkloos bent geraakt?

Als je werkgever geen baangarantie bij een outplacementtraject heeft gegeven en je min of meer op straat bent komen te staan, zul je je eerst moeten aanmelden bij de Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV geeft je allereerst een maandelijkse bijdrage in de kosten voor levensonderhoud. Deze bedraagt 75% van het laatstverdiende loon. Na drie maanden wordt deze teruggeschroefd naar 70% van je laatstverdiende loon. Hoe lang deze uitkering blijft lopen, hangt af van hoe lang je in dienst bij je werkgever bent geweest.

Zoeken naar een nieuwe baan
Bij werkloosheid is het belangrijk dat je onmiddellijk op zoek gaat naar een nieuwe baan. Hier kun je bijna een dagtaak aan hebben. Het UWV helpt je hierbij met advies bij solliciteren en een grote database met vacatures. Daarnaast is het verstandig dat je bureaus gespecialiseerd in recruitment en headhunters benadert. Deze kunnen vaak een goed woordje voor je doen.

Open sollicitaties
Eén van de meest onderschatte vormen van solliciteren naar werk is de open sollicitatie. Besteed hier tijd aan, want zo'n open sollicitatie geeft je de kans om aan de slag te gaan bij je favoriete werkgever en op die manier een droom waar te maken. Bij open sollicitaties heb je veel minder concurrentie dan wanneer je op geadverteerde vacatures reageert.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie