Regelingen bij werkloosheid

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

Werkloosheid in Nederland
In Nederland is werkloosheid geen groot probleem. Sterker nog, de werkloosheid in Nederland behoort tot de laagste in de Europese Unie en zelfs in de wereld. Dat betekent natuurlijk niet dat er voor iedereen werk is. Het kan gebeuren dat je je baan kwijtraakt. Wat doe je in zo een situatie? Heb je recht op een uitkering?

Hoe ben je werkloos geraakt?
Voor welke financiële regelingen je in aanmerking komt als werkloze, hangt af van een aantal factoren. Ben je verwijtbaar werkloos geraakt? Dan kom je sowieso niet in aanmerking voor een uitkering. Je bent verwijtbaar werkloos als je zonder zwaarwegende redenen ontslag hebt genomen. Of juist wanneer je werkgever het contract vanwege een zwaarwegende redenen heeft beëindigd.

Tijdelijk contract niet verlengd?
Ook als je werkloos raakt nadat je een vast contract hebt beëindigd en vervolgens een tijdelijk contract hebt uitgediend, geldt dat als verwijtbaar. Het is dus altijd van belang om goed in de gaten te houden op wat voor gronden je contract beëindigd wordt.

Wanneer wel een uitkering?   
Alleen bij werkloosheid die buiten de schuld van de werknemer tot stand is gekomen, wordt een uitkering toegekend. Maar die uitkering is gebonden aan de tijd die de werknemer voorafgaand aan het ontslag gewerkt heeft. Per jaar dat je als ontslagen werknemer gewerkt hebt, krijg je een maand uitkering. Maar daar zit wel een limiet aan. De Werkloosheidswet (WW) stelt dat je maximaal drie jaar en twee maanden gebruik kan maken van een uitkering.

Korte tijd bij bedrijf?
Werk je pas sinds kortere tijd bij een bedrijf en raak je je baan kwijt? Dan geldt dat je in principe maximaal drie maanden uitkering krijgt. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je maandsalaris. De derde maand nog 70%. Als je niet lang genoeg gewerkt hebt, stopt je uitkering daarna.

Faillissement oorzaak werkloosheid
Wanneer je je baan verliest door een faillissement, dan heb je ook recht op een uitkering. De procedure loopt in zo een geval vaak stroever dan normaal. Voor advies over dergelijke kwesties kun je altijd terecht bij de experts van Werksite. Zij weten precies waar je op moeten letten en waar je recht op hebt bij werkloosheid.

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie