Meer vacatures dan werklozen

Door Tom Spitters op 19 augustus 2021  

De arbeidsmarkt staat er beter voor dan ooit, als je werknemer bent in ieder geval. Werkgevers hebben enorm veel moeite om personeel te vinden. Er zijn meer vacatures dan werklozen in Nederland. Dit is de afgelopen 50 jaar niet gebeurd.

Corona heeft de arbeidsmarkt tijdelijk verandert. Met name in de horeca zijn veel mensen op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Daardoor hebben veel ondernemers nu problemen. Er worden zelfs koks uit Spanje naar Nederland ingevlogen.


Slecht voor werkgevers

In het tweede kwartaal van 2021 stonden er 106 openstaande vacatures tegenover 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dit nog 73 vacatures per 100 werklozen. Het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland betrof in het tweede kwartaal 300.000 stuks. Daarmee is de situatie op de arbeidsmarkt nu voor de werkgevers zelfs slechter dan voor de coronacrisis.

De verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt nog langere tijd zo zal blijven. Veel arbeidsmigranten blijven door COVID-19 nog in hun eigen land. De steunmaatregelen van de overheid hebben er ook voor gezorgd dat veel mensen niet ontslagen zijn. En voor degene die sinds februari 2020 ontslagen zijn en nu werkloos zijn, is de ‘Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19’ deze maand gestart. Daarmee krijgen mensen die aantoonbaar werkloos zijn geworden door de pandemie, begeleiding bij het vinden van een nieuwe werkgever.


Kansen voor werknemers

Twijfel jij al langer over een volgende stap in je loopbaan? Kom nu in actie want er zijn genoeg kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers staan te springen om personeel met en zonder ervaring. Laat je hierin begeleiden door een professionele loopbaancoach. Een coach weet precies wat de kansrijke beroepen zijn die passen bij jouw competenties. Samen onderzoek je de branches en functies die ook op langere termijn goed bij jou passen.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Werkloosheid'

Bekijk artikelen op categorie