Werkloos WW uitkering

Door Tom Spitters op 16 februari 2010  

Wie na een betaalde baan werkloos wordt in Nederland, heeft volgens de Werkloosheidswet recht op een WW uitkering. Iedereen die tijdelijk werkloos is kan een WW uitkering aanvragen. Wanneer je werkloos wordt of dreigt te worden, is het van belang om zo snel mogelijk je in te schrijven bij WERKbedrijf van het UWV. Pas dan heb je recht op een WW uitkering. Het UWV streeft ernaar om iemand die werkloos is, zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Via WERKbedrijf krijg je de mogelijkheid op gepaste banen te solliciteren.

Voorwaarden WW uitkering
Na ontslag of wanneer een contract niet wordt verlengd, heb je recht op een WW uitkering. Een WW uitkering keert maximaal 70% van je laatstgenoten loon uit. Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking voor WW te komen. Wanneer je zelf ontslag hebt genomen en daardoor ´verwijtbaar werkloos´ bent, heb je geen recht op een WW uitkering.

Duur van WW uitkering
Het UWV gaat er vanuit dat je tijdelijk werkloos bent. Zodoende kom je ook voor een bepaalde periode in aanmerking voor een WW uitkering. De maximale duur van een WW is 38 maanden en is gerelateerd aan de hoeveelheid dienstjaren die je (aaneengesloten) gewerkt hebt. Hoe korter je gewerkt hebt, hoe korter de duur van de WW uitkering wanneer je werkloos bent geworden.

Deeltijd WW
Het kan voorkomen dat een werkgever, door bijvoorbeeld de economische crisis, een moment minder werk heeft voor zijn medewerkers. In dat geval is het mogelijk dat de werkgever gebruik maakt van deeltijd WW voor zijn personeel. Met deze tijdelijke regeling werkt het personeel minder, maar ontvangt toch een aanvulling op het salaris door deze deeltijd WW. Ontslag is op die manier niet nodig, waardoor het personeel ook niet werkloos dreigt te worden.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Uitkering'

Bekijk artikelen op categorie