Uitkeringen bij ontslag en ziekte

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

Ben je je baan kwijtgeraakt door ontslag of ziekte? Gelukkig hebben we in Nederland verschillende uitkeringen waar je aanspraak op kunt maken. Een uitkering is zeker geen vetpot. Voor mensen die nog kunnen werken, is het de bedoeling dat zij zo snel mogelijk weer aan de slag gaan.

Verschillende soorten uitkeringen
Wie zijn of haar baan kwijtraakt heeft bijna altijd recht op een WW-uitkering. Kun je niet meer werken door ziekte? Dan kun je meestal aanspraak maken op een WIA-uitkering. Kom je voor geen van deze uitkeringen in aanmerking, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen.

Uitkering na ontslag
Wanneer je wordt ontslagen of als je contract niet wordt verlengd kun je een WW-uitkering aanvragen. Hiervoor dien je jezelf eerst in te schrijven bij het Werkbedrijf van het UWV. Je bent verplicht om op nieuwe banen te solliciteren. Desnoods komt het UWV met suggesties. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je laatstgenoten loon.

Uitkeringen bij ziekte
De Wet Inkomstenvoorziening Arbeidsongeschikten zorgt ervoor dat mensen die door ziekte (tijdelijk) niet kunnen werken, toch in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien. De WIA maakt onderscheid tussen verschillende categorieën arbeidsongeschikten.

Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan heb je geen recht op een uitkering. Van jou wordt verwacht dat je gewoon kunt werken.

Arbeidsongeschiktheid
Wie door lichamelijke of psychische gebreken 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt verklaard wordt, valt in de categorie Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikte (WGA). Je kunt aanspraak maken op een WIA-uitkering, maar het doel is dat je uiteindelijk weer aan de slag gaat.

Ben je 75 tot 100% arbeidsongeschikt verklaard, dan heb je recht op Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).

Bijstandsuitkering
Wanneer je geen inkomen hebt en geen recht hebt op één van de bovenstaande uitkeringen, dan kom je in de bijstand terecht. Blijf solliciteren om een al te groot gat in je cv te voorkomen.

Loopbaanexperts
Ben je net je baan kwijtgeraakt en heb je vragen over uitkeringen? Of wil je graag advies hoe je weer aan de slag kunt gaan? Stel je vraag dan aan de loopbaanexperts van Werksite.

 

Reageer

Meer artikelen binnen 'Uitkering'

Bekijk artikelen op categorie