Wat kost een HBO opleiding?

Door Tom Spitters op 25 augustus 2010  

Als specialisten in werk en opleiding horen wij geregeld de vraag 'wat kost een HBO opleiding?' Zo'n algemene vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, zodat we altijd om meer informatie vragen. Om wat voor soort HBO opleiding gaat het? Ga je in Nederland studeren of in het buitenland?

Het verschil tussen privéopleidingen en gesubsidieerde opleidingen is groot. De vraag 'wat kost een HBO opleiding' is daarom niet zomaar te beantwoorden. In dit artikel vertellen we je welke opties er zijn en geven we je meer duidelijkheid.

Hoe je je opleiding kunt financieren
Je hoeft de kosten van je HBO opleiding niet direct op te hoesten. Veel HBO's geven je de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Vaak betaal je dan wel iets meer dan wanneer je het collegegeld in één keer betaalt.

Als je ouders de opleidingskosten niet voor je betalen, zijn er nog steeds mogelijkheden om de HBO opleiding te volgen. Kies bijvoorbeeld voor financiering, met andere woorden: een lening. DUO (de voormalige IB Groep) stelt je in staat om maandelijks, naast je studiefinanciering, tegen een zeer laag rentepercentage bij te lenen. Na je HBO opleiding heb je tot 15 jaar om deze schuld terug te betalen.

Daarnaast zijn meerdere banken bereid om een deel van je studiekosten voor te schieten. Zelfs voor een dure opleiding tot piloot bestaan er financieringsmogelijkheden. Wij raden je aan om eerst eens met de accountmanager van je eigen bank te praten, voordat je op zoek gaat naar alternatieve leningen.Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie