Het VMBO: beroepsonderwijs op maat

Door Tom Spitters op 17 september 2013  

De meeste leerlingen in Nederland kiezen na de basisschool voor het VMBO, het Voortgezet Middelbaar Beroepsonderwijs. Dat grote aantal VMBO leerlingen vraagt om een gevarieerd aanbod. Het doel van het VMBO is namelijk om jou voor te bereiden op het beroep dat het beste bij je past. Het is zo opgezet dat jij zo soepel mogelijk doorstroomt naar je uiteindelijke functie.

De opzet van het onderwijs
De eerste twee jaar van het VMBO zijn basisvorming. Aan het eind van die twee jaar dien je een aantal kerndoelen te beheersen. Heb je die eenmaal onder de knie, dan kun je verder. Je kiest dan voor een sector en een leerweg.

Aan het eind van het tweede jaar kies je uit een van de vier sectoren. Dit is de eerste keuze die je uiteindelijke beroep sterk zal bepalen. Je kunt kiezen uit:

•    Zorg en welzijn
•    Techniek
•    Economie
•    Landbouw

Hoe je binnen de bovenbouw van het VMBO verder leert hangt af van hoe je zelf het liefste kennis en ervaring op doet. Maar ook van het beroep dat je uiteindelijk wilt kiezen. Daarom kies je naast een sector ook voor een leerweg. Er zijn vier verschillende soorten leerwegen:

•    Basisberoepsgerichte leerweg
•    Kaderberoepsgerichte leerweg
•    Gemengde leerweg
•    Theoretische leerweg

Wil je voorlopig nog geen beroepsopleiding kiezen en leer je makkelijk? Dan ligt een keuze voor de theoretische leerweg voor de hand. Heb je niets met boeken maar werk je juist graag met je handen? Dan is het aan te raden voor de kaderberoepsgerichte leerweg te kiezen.

Hulp bij kiezen
Misschien heb je nog geen enkel idee wat je wilt gaan doen. Dan helpen de sectoren en leerwegen nog weinig. Er zijn veel manieren om er achter te komen wat voor VMBO opleiding je uiteindelijk het beste kunt kiezen.

Je kunt hier een gratis beroepskeuzetest doen. Dat helpt bij zowel het kiezen van je sector en je leerweg. Maar praten met deskundigen en mensen die jou goed kennen helpt ook. Je docenten en decaan weten goed wat voor student jij bent. Zij weten daarom vaak al beter dan jij zelf wat voor traject voor jou het meest geschikt is.

Meer artikelen binnen 'Studeren'

Bekijk artikelen op categorie